14 стъпки към здравословен начин на живот

Един от най-разпространените митове е, че, ако искаме да бъдем здрави, трябва да се храним правилно и да спортуваме. Истината е, че не само храненето и физическата активност имат значение. Важно е и да запазим положителната си нагласа, да съхраним доброто си психично здраве и да гледаме на себе си със състрадание. Ето кои са някои от ключовите фактори, които е добре да имаме предвид, ако решим да променим навиците си и да живеем по-здравословно.

1. Пийте повече вода
Повечето от нас не пият достатъчно вода през деня, което обаче пречи на тялото ни да функционира нормално. Тя помага за пречистването на организма и за транспортирането на нутриентите и кислорода до всяка система. Всеки ден ние я изхвърляме с урината, потта, фекалиите и докато дишаме. Затова е важно да сме сигурни, че си набавяме достатъчно вода, за да не се обезводним. Според специалистите възрастният човек би трябвало да приема 2 до 3 литра дневно. Най- лесният начин да разберем дали сме хидратирани добре е като следим цвета на урината. Ако е прозрачна или бледо жълта, то няма за какво да се притесняваме.
2. Наспивайте се
Колкото по-малко спим, толкова по-силен глад изпитваме. При това за нездравословни или пакетирани храни, които бързо ни зареждат с енергия. За жалост тази енергия също толкова бързо се и изчерпва и ни кара отново да се чувстваме гладни.
3. Движете се
Най-добре би било да спортуваме или да правим упражнения ежедневно. Само 30 минути на ден намаляват риска от различни заболявания, повишават плътността на костите и могат да ни спечелят няколко допълнителни години живот.
4. Яжте повече плодове и зеленчуци
Те съдържат много витамини и минерали, жизненоважни за доброто ни здраве. Експертите съветват да консумираме 5 порции плодове и зеленчуци дневно, за да се чувстваме добре и изпълнени с енергия. Витамини и минерали можете да намерите като хранителни добавки от drugstore.bg .
5. Хранете се „цветно“
Хубаво е храните, които консумираме, да са от цялата цветна палитра. Те са богати на антиоксиданти , които пречистват организма ни от свободните радикали. Не бива да подценяваме и факта, че цветната храна е по-атрактивна и носи наслада за сетивата.
–  бели – банани, гъби;
–  жълти – ананас, манго;
–  оранжеви – портокали, папая;
–  червени – ябълки, ягоди, домати, диня;
–  зелени – гуава, авокадо, краставици, маруля, целина;
–  лилави/ сини – къпини, патладжан, сини сливи.
6. Ограничете обработените храни
Обработените храни не са полезни за човека. Освен че са с много ниска хранителна стойност, те съдържат и консерванти. Съдържанието на сол в тях е прекалено голямо, което крие риск от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Накратко, колкото повече на брой са изброените на опаковката съставки, толкова по- сериозна обработка са преминали.
7. Избягвайте негативните хора
Положителната нагласа в живота е много важна за здравето ни. Нямаме нужда от негативизъм. Ако смятаме, че наш приятел или познат ни кара да се чувстваме зле, е по-разумно да избягваме компанията му.
8. Практикувайте самосъстрадание
Не бива да бъдем негативно настроени към самите себе си. Често избираме храната, когато сме потиснати. Емоционалното преяждане е сред най-сериозните проблеми на съвременното общество. Ако гледаме на себе си със състрадание, ще бъде много по-лесно да се справим със зависимостта си от нездравословните храни, които до този момент са ни правили щастливи.
9. Избягвайте храни, които ви карат да искате още и още
За всеки от нас те се различни, но в повечето случаи подобни рискове крият бонбоните, шоколадът, чипсът, бисквитите и други продукти с високо съдържание на рафинирана захар, сол, мазнини и брашно.
10. Хранете се бавно
Чувството за глад или ситост идва от мозъка, не от стомаха. Затова е добре да отделяме достатъчно време за хранене и да се наслаждаваме на всяка хапка. По този начин ще позволим на мозъка да изпрати навременен сигнал до стомаха, че вече сме сити. Погрешно е схващането, че сме се нахранили едва когато чинията е празна.
11. Гответе си
Когато човек си приготвя сам храната, той знае какви продукти използва. Изборът е изцяло в нашите ръце.
12. Потърсете алтернативи с по-ниски калорийна стойност и съдържание на мазнини
В магазините вече се предлагат много продукти с ниско или нулево съдържание на мазнини. Можем да опитаме за известен период от време да заменим мазните храни с тях, за да разберем дали ще се чувстваме по-добре.
13. Спрете цигарите
По този въпрос едва ли би възникнала дискусия. Цигарите са вредни . Ако искаме да сме здрави, както ние, така и близките ни, е по-добре да се откажем от тях.
14. Винаги имайте под ръка полезни храни за междинни хапвания
Ако се храним често през деня, ще ускорим метаболизма си, което е много важно. Има значение обаче и какво ще консумираме. Плодовете, салатите и фрешовете са много по-добър вариант, когато усетим лек глад, отколкото чипсът и соковете например.