Бягаме от града към селата

По данни на Националния статистически институт, за 2023г., повече хора, живущи на територията на Старозагорска област, са сменили своите адреси. Селата стават все по-желана дестинация за живее, сочи статистиката, защото миграцията град-село е 44%, в сравнение с направленията село-град – 30%.

През 2023 г. жителите на област Стара Загора, сменили своето обичайно местоживеене с друго населено място в рамките на страната, са 5 605 души. От тях 3 193 лица са се преселили в населено място от областта. Сред тях 1 488 са мъже и 1 705 жени. В границите на областта, най-голямо териториално движение има по направлението „град – село” (44.0%). По-малки по брой и относителен дял са миграционните потоци по направленията „село – град” (30.0%), „град – град” (16.2%) и „село – село” (9.8%) .

През 2023 г. 398 души са променили своя настоящ адрес от област Стара Загора в чужбина. Най-желани дестинации за емиграция от жителите на област Стара Загора са Великобритания, Германия и Франция.

Лицата, които са сменили местоживеенето си от чужбина в България, или потокът на имигрантите включва български граждани, завърнали се в страната, както и граждани на други държави, получили разрешение за постоянно пребиваване в страната. През 2023 г. 56 807 лица са променили своето обичайно местоживеене от чужбина в България. Сред дошлите да живеят в страната 1 327 лица са предпочели да се заселят в област Стара Загора. Най-висок е делът на имигрантите от Сирия, Турция и Украйна.

 

Снимка: Интернет

Етикети:, , ,