Кметът откри обновеното 95-годишно читалище в Ново село

Читалището е най-важната сграда в едно село, понякога кметовете се стараят повече за кметствата, но аз мисля, че вниманието трябва да е върху средището на духовност. С тези думи кметът на Стара Загора Живко Тодоров прекрачи прага на ремонтираното 95-годишно читалище „Гранит“ в Ново село. Секретарят на читалището Пенка Загорова го наметна с бяла кърпа на рамото по местната традиция за добре дошъл, а кметът на Ново село Михал Михалев изрази радостта на всички, че вече ще се събират в приветлив дом на сладка раздумка и любимата си краеведска дейност.

Ремонтът на стойност близо 100 хил. лева е извършен за по-малко от месец, вместо за предвидените 3 месеца, отбеляза Мирослав Енчев от фирмата изпълнител „Дескрийм Билдинг“. „Запазихме старата част, направихме и нова част, възстановихме сцената, дограмата е сменена“, изброи свършеното г-н Енчев.

На измазаните в светли тонове стаи са поставени негорими тавани, нови са инсталациите и настилките на пода. Денивелацията е оправена, автентичната част на читалището е съхранена. Сега в нея е подредена етнографска сбирка с предмети от бита, която бе разгледана с любопитство и възхищение от кмета Живко Тодоров и заместниците му арх. Мартин Паскалев и Милена Желева. На откриването Община Стара Загора бе представена още от главния архитект Николай Василев и директора на Дирекция „Правни дейности, обществен ред и административно обслужване“ Делян Иванов.

Като дете съм играла и пяла на тази сцена, а сега на 72-годишна възраст съм много щастлива да я видя ремонтирана, каза пред кмета възрастна новоселка. Радостта си отново да се види с Живко Тодоров изрази и дългогодишният служител на Община Стара Загора Иван Недев, който му се похвали с добро здраве за 86-годишната си възраст.

Най-дълголетният новоселец обаче се оказа дядо Иван Пощаджиев, който на 6 октомври тази година ще навърши 102 години! Той и няколко години по-младата му съпруга Станка наблюдаваха откриването на читалището от дървената пейка на дома си в съседство. Кметът отиде да ги поздрави и поседна при тях, а дядо Иван му разказа как е участвал във Втората световна война и цял живот е работил в железниците. Възрастните съпрузи му се похвалиха, че от 1949 година живеят в сговор и разбирателство и изразиха надеждата си отново да го видят.

Към читалище „Гранит“ имаме сформиран клуб „90“ на жителите на Ново село на над 90-годишна възраст и вече сме раздали над 20 членски карти, отбеляза със задоволство секретарят Пенка Загорова.

От какво още имат нужда, попита градоначалникът на Стара Загора жителите на Ново село. И след като ги изслуша обеща да се дооправи покривът на читалището, както и да се оформи малка детска площадка под сенките на дърветата наблизо. Жителите на Ново село помолиха и за още нещо – да се направи опорна стена на дерето с циментови подпори, както е по протежение на реката.

Пак ще дойда лично, увери ги кметът на тръгване. Новоселци го изпратиха с благопожелания за здраве и успешен мандат.