Голямата награда на „Златната липа“ 2024 ще отпътува за Грузия

Ели Скорчева спечели наградата „Златна липа“ за най-добра женска роля с филма „Уроците на Блага“

Петчленното жури на кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“ 2024 обяви на брифинг в Старозагорската опера наградените филми от конкурсната програма.  В нея влизат 9 филма, произведени през 2023 година, като два бяха български – „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев и „Защото обичам лошото време“ на Яна Лекарска.

Председателят на журито, кинокритикът Геновева Димитрова обяви наградените филми в четирите категории, за които петчленното жури е постигнало съгласие след близо едночасов дебат, защото и деветте филма са показали силни качества.

„В крайна сметка взехме окончателното решение единодушно. От деветте филма наградени са три“, обяви Геновева Димитрова.

Наградата „Златна липа 2024“ за най-добра женска роля получава голямата българска актриса Ели Скорчева за ролята ѝ на пенсионирана учителка, която попада в клопката на телефонна измама във филма на Стефан Командарев „Уроците на Блага“

Наградата за най-добра мъжка роля печели синеокото момченце Янис Фриш, изпълнило главната роля във филма „Стиснати юмруци“ на режисьора Вивиан Гофе от Белгия. Наградата му се присъжда за прекрасното изпълнение на ролята, в която проявява ярък талант и успява да просветли мрачната тематика.

Филмът „Стиснати юмруци“ донесе награда „Златна липа“ и за неговия режисьор – Вивиан Гофе. В мотивите си журито посочва професионалния и разтърсващ подход към човешкото в най-мрачната му форма и за начина, по който режисьорът е противопоставил надеждата на тъмнината.

Голямата награда „Златната липа“ 2024 за най-добър филм се връчва на копродукцията от Грузия, Франция и България „Гражданинът светец“ на режисьора Тинатин Кайришвили, който е автор и на сценария на филма. Той ще бъде прожектиран още веднъж тази вечер веднага след церемонията по връчване на наградите и закриване на фестивала.

„Според мен този филм е изключително добър и артистичен. Той е истински арт хаус, направен в традициите на доброто старо грузинско кино. Филмът е заснет по умопомрачително добър начин в черно-бяло от нашия оператор Крум Родригес, който има българо-аржентински корени“, каза председателят на журито Геновева Димитрова.

Наградата на публиката, която се присъжда за първи път, отива при „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев. Наградата беше определена чрез гласуване с талони от посетителите на прожекциите.

Наградата на Съюза на българските филмови дейци се присъжда на филма „Изгубена държава“ от Сърбия, Франция, Люксембург, Хърватия.

Директорът и създател на фестивала „Златната липа“ Магдалена Ралчева посочи, че програмата тази година е била изключително наситена и е преминала при голям интерес и пълни зали. Над 10 от филмите бяха представени преди и след прожекциите от техните автори, които оставаха, за да разговарят със зрителите и да отговарят на техните въпроси. „Това е традиция, която фестивалът ще запази и занапред“, обеща Ралчева.

Малко е тъжно, че фестивалът приключва днес, но идва и чувството на удовлетворение от добре свършената работа по осъществяването на едно добро събитие, което донесе много емоции на старозагорци и гостите на града, допълни тя. Магдалена Ралчева благодари за подкрепата на Община Стара Загора към фестивала и специално на отдел „Култура“, чиито експерти през цялото време са били в подкрепа на организацията на различните събития.

На финала Магдалена Ралчева връчи на всеки от членовете на международното жури специален благодарствен плакет.

Заключителната церемония с официалното връчване на наградите „Златна липа“, Наградата на публиката и отличието на Съюза на българските филмови дейци започва тази вечер от 18 часа в залата на Старозагорската опера. Входът е свободен.

След церемонията гледайте отново наградения филм „Гражданинът светец“. Заслужава си.