Инспекция по труда Стара Загора на първо място в страната по склюени еднодневни договори

Инспекция по труда Стара Загора е първенец в страната по предоставени образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа (т.нар. еднодневни договори). Дирекцията е предоставила 27 856 броя образци на 170 земеделски стопани, от които 14 206 броя са за отглеждане и бране на маслодайна роза.

11 530 броя са за лозя и 1 459 броя за череши. Общият брой предоставени образци за цялата страна е 103 839 бр. на 922 земеделски стопани. Данните са от софтуера, който ИА „Главна инспекция по труда” (ИА ГИТ) създаде за предоставянето им онлайн. Той позволява земеделските стопани да заявяват образци на еднодневни трудови договори по всяко време, дори в извънработното за администрацията.

От ДИТ Стара Загора напомнят на работодателите, че са задължени да сключват трудови договори с наетите от тях работници и служители. Според Кодекса на труда (КТ) работата без договор не може да е маловажно нарушение и се санкционира с минимум 1500 лв. за всеки установен случай.

Договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа (чл. 114а от КТ) позволяват на регистрираните земеделски стопани да наемат за един ден и при облекчен ред работници за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн. Когато наемат работна сила чрез еднодневни трудови договори, те нямат ангажимент да ги регистрират в Националната агенция за приходите, да издават заповеди за прекратяването им и да оформят трудови книжки. Екземпляр от договора се предоставя на работниците в началото на работния ден и изтича с края му.

Наетите по силата на договор за един ден запазват правото си на социално подпомагане и обезщетения за безработица.

Еднодневните трудови договори се предоставят след предварително заплатени осигурителни вноски за здраве, пенсия и професионална болест и трудова злополука върху минималната работна заплата за страната. С цел да облекчи администрирането им ИА ГИТ създаде система за предоставяне на образците им онлайн. Софтуерът, освен че дава възможност образците да се предоставят по всяко време на денонощието, дори в извънработното за администрацията, позволява автоматично генериране в тях на данните на лицата, които веднъж вече са наемани от даден производител. Той разполага и с калкулатор, който автоматично изчислява в разписката към договора дължимите за сметка на наетото лице данъци и осигуровки и чистата сума, която трябва да му бъде изплатена. Калкулатор изчислява и броя образци на договори, които земеделският стопанин може да получи срещу заплатената за осигуровки сума за съответния месец.