Проект учи деца и младежи как да участват в обществените решения

Могат ли деца и младежи да участват в процесите на вземане на обществените решения и как – на това ще ги учи проект „ЗАЕДНО“, който през тази седмица ще се реализира в Стара Загора. Това информираха от екипа на Павлина Делчева, зам.-кмет на Община Стара Загора с ресор „Общинска собственост, здравеопазване и социални дейности“.

Пълното наименование на проекта е „ЗАЕДНО: Партньорство с деца и младежи за по-добро реализиране на техните права при преодоляване на кризисни ситуации, като Ковид-19 и други извънредни обстоятелства“, съобщи неговият координатор Марин Зарков. Целта е да се допринесе за включването на правата на децата в отговор на кризисни ситуации в целия Евросъюз. И в крайна сметка да се даде възможност на децата и младежите да участват в решения на местно, регионално и национално ниво по всички пряко касаещи ги въпроси.

Проектът „ЗАЕДНО“ се изпълнява от Сдружение SOS Детски селища България. В Стара Загора предстои планирано за 15 и 16 юни 2024 г. обучение за деца и младежи от Центровете за настаняване от семеен тип, а също така и от Малки групови домове Стара Загора. Участниците ще бъдат информирани за различните нива и възможности за детско и младежко участие в процесите на вземане на обществени решения и как да повишат уменията си за участие в такива процеси.

Заключителната сесия на обучението включва прилагане на практика на наученото и разработване от страна на децата и младежите на послания към възрастните, които вземат решения за техния живот.

Целта ни е да насърчим децата и младите хора да се чувстват ценени, чути и активно ангажирани по въпроси, които ги засягат, дефинира координаторът на проекта „ЗАЕДНО“ Марин Зарков.

Той покани зам.-кмета Павлина Делчева на съвместна среща с децата, преминали обучението по проект „ЗАЕДНО“ – на 21 юни 2024 г., от 14.30 часа в конферентната зала на хотел „Елеганс“ в Стара Загора.