Нова социална услуга подкрепя децата на родители в раздяла

Специалистите в Контактния център ще убеждават довчерашните партньори да не нараняват децата си, докато воюват помежду си

„Контактният център е едно защитено, дружелюбно пространство, а ние непрекъснато ще напомняме на родителите, които вече не желаят да са семейство, да не воюват! Че трябва да смекчат позициите си в името на прекрасните деца, които са създали и че до края на живота си остават свързани чрез тях”. Това обяви днес пред медиите и партньорите от различни институции Диана Димова, председател на Фондация „Мисия Криле” и директор на Комплекса за социални услуги.

Г-жа Димова, заедно с Кунка Минева-Дучева, главен експерт в отдел „Здравеопазване и социални дейности” в Община Стара Загора, даде официален старт на новата социална услуга. Контактният център е предназначен за деца и родители след раздяла, в процедура на развод или след разтрогването на брака. Той се намира на ул. „Христо Ботев” № 205, в Комплекса за социални услуги за деца и семейства.

Преди да пререже лентата г-жа Дучева благодари на Диана Димова за дългогодишното коректно и ползотворно партньорство. „Приветствам ви за новата инициатива, осъзнавам колко безкрайно важна е тя за града, за общината и най-вече за децата – да имат щастливо бъдеще, да бъдат по-малко стресирани от ситуациите на раздяла, да бъдат подкрепени и от родителите си, и от институциите”, изтъкна г-жа Дучева.

„Не сме открили панацея, но вярваме, че Контактният център може да бъде мост между родителите, за да подкрепят децата си в тази трудна ситуация”, отбеляза Ивайло Ябълкаров, зам.-председател на Фондация „Мисия Криле”.

„Официално заявяваме готовността си да работим 7 дни в седмицата в подкрепа на семейства, които воюват. Ще им напомняме за тяхната любов при създаването на собственото им дете и в името на бъдещето му ще апелираме да направят крачка назад, за да има то пространство да обича и прегръща и двамата си родители”, изтъкна Диана Димова. Тя огласи тъжната статистика, че приблизително около 35% от всички семейства, които идват при тях и се обръщат за помощ с въпроси, споделят, че имат проблеми с другия партньор. „Нашите специалисти им помагат да се успокоят и да се отрезвят, да смекчат своите позиции и да бъдат най-добрите родители за своите деца”, увери г-жа Димова.

„Радвам се за новата услуга, която предлагате и ви благодарим за отговорността, която поемате пред нас като институция и към обществото”, каза на свой ред съдия Дарина Стоянова. „Напипвате проблема, защото съдът само го констатира и взема решението и затова за нас е изключително важно някой да помогне решенията, които постановяваме, да бъдат приведени в изпълнение и да се защити интересът на децата”, подчерта юристът.

„За съжаление, във войната между родителите жертви са децата! Ако е възможно, нека заедно намалим броя на жертвите или поне последиците не са толкова тежки”, призова комисар Антон Иванов, началник отдел „Охранителна полиция” в Областната дирекция на МВР в Стара Загора.

Чрез видеовръзка своята признателност за безценната помощ от страна на специалистите изрази Антонина Даскалова, майка на 3 деца от Варна. Тя разказа за няколкото кошмарни месеци от живота си, когато децата й отказвали всякакъв контакт, дори и по телефона и единствената й възможност да общува с тях е била чрез посредничеството на специалистите от Комплекса за социални услуги. „Благодарение на техните усилия, търпение и професионализъм, децата ми преодоляха усещането за конфликт на лоялност и сега отново всичко е наред”, заяви г-жа Даскалова.

Да уважим правото на детето да общува и с двамата си родители и да помогнем на довчерашните партньори да не се фокусират само върху своето страдание, а да забележат и страданието на детето си, призова ръководителят на Контактния център Силвия Теохарова.