Кметът: Кръводаряването е чудесна форма на обществена ангажираност

Не си спомням точно за кой пореден път кръводарявам, но със сигурност е над 10 пъти досега. Това заяви в отговор на журналистически въпрос днес кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. Заедно със своя заместник Радостин Танев той се включи в кръводарителската акция под надслов „Сподели силата си, дари кръв“, която стартира в 9.00 часа тази сутрин в Община Стара Загора и продължи до обяд.

Организатори на благородната инициатива бяха Международният младежки център и Районният център по трансфузионна хематология, а поводът е утрешният Световен ден на безвъзмездния кръводарител 14 юни.

„Това е безболезнено, прекрасно начинание, по този начин се спасяват човешки животи и Кръвният център може да работи, и лекарите в него да изпълняват безпроблемно хуманната си мисия“, изтъкна Живко Тодоров. Той апелира настойчиво към старозагорци да бъдат добри хора и да даряват кръв редовно! „Уверявам ги, че няма нищо страшно, нищо не коства на един здрав човек да даде кръв дори по време на работа“, подчерта кметът. В отговор на въпрос на медиците той се похвали с нормално кръвно налягане и отказа полагащите му се по закон 2 дни отпуск. Да се възползва от това право отказа и зам.-кметът Радостин Танев. Медиците, които участваха в акцията, довериха, че нито един представител на общинска администрация не е пожелал да попълни бланката за отпуск.

Кръводаряването е също форма на обществена ангажираност, формулира пред медиите Живко Тодоров. Преди броени дни той участва в разрешаването на много сериозен проблем на Районния център по трансфузионна хематология. С посредничеството на кмета на Стара Загора бяха закупени два нови, мощни, модерни агрегата на стойност 22 330 лева. Те са предназначени за основното хладилно съоръжение – камера, която поддържа минус 30 градуса и в която се съхранява плазмата за клинично приложение за 4 региона.