Пожароопасен сезон в горите

Обявен е пожароопасният сезон в горските територии в цялата страна.

Изпълнителната агенция по горите е предприела необходимите действия и е извършила мероприятия, с цел превенция и опазване на горите от пожари. Засилен е контролът върху движението на автомобили, техника и хора в горските територии на страната.

Специализирани групи за гасене на горски пожари, както и автомобилите за първоначални действия за тяхното потушаване, са в постоянна готовност за оказване на съдействие на служителите от Пожарна безопасност и защита на населението.

Високите температури и липсата на валежи водят до повишаване риска от възникване на пожари.  От ИАГ напомнят, че по време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м от границите на горските територии.

Неспазването на правилата за пожарна безопасност, паленето на огън в горските територии и в близост до тях, изхвърлянето на горими отпадъци извън определените за целта места, може да застраши живота и здравето на хората, да нанесе сериозни щети в горските територии, на дивечови популации, да доведе до унищожаване на растения и животни.

Гражданите трябва да спазват правилата за пожарна безопасност и да не проявяват небрежност, а да бъдат отговорни и бдителни. Лице, забелязало пожар в горски или земеделски територии, незабавно трябва да подаде сигнал на тел. 112, което ще спомогне за бързото му локализиране и организиране на неговото потушаване.

 

Снимка: Интернет