Стара Загора се насочва към златото на WMI Mini Math Creative Competition

Трима талантливи млади математици от Стара Загора, са готови да впечатлят журито на WMI Mini Math Creative Competition 2024. Те ще се отправят към Куала Лумпур през юли, въоръжени с креативност и страст към математиката, за да представят своите завладяващи разработки.

Това са Иван Канев, 11 клас, ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“, Радослав Балкански, 10. клас, ППМГ „Гео Милев“ и Максим Танков, 9. клас, ППМГ „Гео Милев“ от Академията по математика към Центъра за подкрепа на личностното развитие в Стара Загора.

WMI Mini Math Creative Competition е уникално състезание, което насърчава младите умове да представят математиката по ангажиращи начини. Участниците създават видеоклипове с дължина до 10 минути на английски език, където преплитат математически принципи с теми от ежедневието като изкуство, музика, архитектура, спорт и др.

В състезанието се връчват общо 6 медала с парична премия – 1 златен, 2 сребърни и 3 бронзови медала.

Тази година очакванията са високи. Радослав ще се съсредоточи върху златното сечение и неговото присъствие в тракийските съкровища. Иван ще насочи вниманието към приложението на математиката в спорта, като посвети проекта си на предстоящите Олимпийски игри в Париж. Максим ще разгледа ролята на математиката в създаването на ефективни стратегии, както и ще представи разработката на брат си Теодор, който следва в Bocconi University в Милано.

На 19 юни от 19:00 часа в камерната зала на Културния център за надарени деца „Проф. Петър Жеков“ ще се проведе среща, на която всеки желаещ ще може да се запознае отблизо с разработките на младите математици.