100 са излюпените и отгледани белошипи ветрушки

Тази година излюпените и отгледани белошипи ветрушки във волиерите на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани са 100! Това съобщи екипът на проект “Живот за белошипата ветрушка”.

Всички малки ще бъдат разпределени за освобождаване в трите колонии на вида, които Зелени Балкани поддържат – Стара Загора, село Левка, Сакар съвсем новото място – село Климент, в полите на Средна гора!

Припомняме, че това са дейности за подпомагане на дивата популация на вида, който Зелени Балкани завърна у нас, а през 2024 се навършват точно 10 години от това историческо от природозащитна гледна точка събитие!

Белошипата ветрушка (Falco naumanni) до скоро бе поредния изчезнал вид от природата на България. Разбира се за това основна роля има човекът с неговата дейност. Въпреки, че е хищна птица, тя е предимно насекомоядна. Част от менюто и са селскостопански вредители, като скакалци, бръмбари, гъсеници и т.н. С модернизирането на селското стопанство обаче и по-конкретно навлизането на пестицидите, като основен метод за борба с насекомите, белошипите ветрушки постепенно изчезват, най-вече поради масови отравяния.

Изчезнал в миналото, сега, благодарение на усилията на Зелени Балкани, този вид се завърна в пределите на България. В Спасителния център живеят десетки двойки от вида, чиито малки се освобождават в природата!