Южнокорейският тенор ДЖЕЙМС ЛИЙ ще бъде в ролята на Калаф от операта ТУРАНДОТ на 20 юни

Южнокорейският тенор ДЖЕЙМС ЛИЙ учи пеене в университета „Йеугнам“ в Гьонгсан, Южна Корея и в университета „Роберт Шуман” в Дюселдорф, Германия. Носител е на множество награди от конкурси, включително Първа награда на Международния певчески конкурс Masters of Lyrical Art Valentin Teodorian в Букурещ, както и Първа награда и Специална награда на Оперния конкурс в Линц.
Репертоарът на Джеймс Лий обхваща широк спектър от главни тенорови партии, включително Калаф в „Турандот“ и Дон Хосе в „Кармен“, както и роли от опери на Верди като Ариго от „Сицилиански вечерни“, Манрико от „Трубадур“ и Рикардо от “Бал с маски”. Тези роли певецът изпълнява в оперните театри в Грац, Фрайбург, Саарбрюкен и Линц. Освен това Джеймс Лий се представя в ролята на Калаф от операта „Турандот“ на забележителни сцени като Операта в Дегу, Центъра за изкуства в Сеул, Международния оперен фестивал в Истанбул и под палката на маестро Антони Вит в Театър Виелки в Лодз, Полша, където също дебютира и в ролята на Самсон в “Самсон и Далила” от Сен-Санс.
Едно от най-ярките му превъплъщения е в ролята на Радамес от операта „Аида“ на сцените на Пражкия национален театър, Операта в Кайро, Храма на Хатшепсут на фестивала в Луксор, Оперния фестивал „Св. Маргаритен”, Фестивала в замъка Шверин и в Дортмундската Опера. Джеймс Лий е Радамес и в постановката на Франко Дзефирели в Държавната опера в Грузия.
През сезон 2019/20 в Дортмундската опера Джеймс Лий дебютира в ролята на Пинкертон от операта „Мадам Бътерфлай“ на Пучини, а през следващия сезон вече е солист на театъра, завладявайки публиката като Марио Каварадоси в „Тоска“ и Теласко във “Фернанд Кортес или завладяването на Мексико”.
Дебютира като Дик Джонсън в „Момичето от Златния Запад“ на Пучини в театъра в Хага, а също така е Калаф в „Турандот“ на Международния оперен фестивал в Дегу, Операта в Дегу, Латвийската национална опера в Рига и Софийската опера и балет в България.
През сезон 2023/24 г. той пее главната роля в петактната версия на „Дон Карлос“ (под диригентството на Фредерик Шаслен и Клаус Гут) в Латвийската национална опера, където изпълнява и ролите на Радамес в „Аида“ и Калаф в “Турандот”. Наскоро той дебютира като Пол в новата постановка на “Мъртвият град” от Корнголд в Корейската национална опера.
Предстоящите му ангажименти включват гостувания в ролите на Де Грийо в „Манон Леско“ на оперния фестивал в Сарема и на Калаф в спектакъла на Софийската опера и балет на операта „Турандот“ на Белоградчишките скали.