Ученици работят през ваканцията

Ученици от Стара Загора и региона се хващат на работа в лятната ваканция срещу 50 лева за четиричасов работен ден. Сумата може да варира с плюс-минус 10-20 лева. Основно се предлагат работни места, за които не е необходима квалификация и специални умения.

През лятната ваканция ученици могат да работят в ресторанти като персонал в кухнята или сервитьори, както и като промоутъри за раздаване на брошури и каталози с намаления на големите магазини.

Непълнолетни могат да бъдат наети на работа само след предварително разрешение от Инспекцията по труда. Ако подадените от работодателя документи са коректни, е създадена организация решение от Инспекцията по труда да има в рамките на 2 дни, въпреки че срокът е седемдневен.

Наемането на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията по труда се счита за престъпление.

Непълнолетните работят при облекчени условия на труд. Те имат право на удължен отпуск от поне 26 дни.

Не могат да полагат тежък физически труд, както и да извършват работа, свързана с въздействие на физични, химични и биологични агенти и която създава риск за тяхното физическо и психическо развитие.

Работното време за тях е 35 часа седмично при петдневна работна седмица, за което следва да получават минимум минималната работна заплата. За тях е забранено полагането на извънреден и нощен труд.

 

Снимка: Интернет