С ухание на казанлъшка роза

Експозиция ” С ухание на Казанлъшка роза” от Исторически музей „Искра” – Казанлък бе представена вчера вечер в Националния антропологичен музей към Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН. Тя включва фотодокументална част и оригинални експонати от богатия фонд на Исторически Музей „Искра”, представящи традиционния за Казанлъшкия край поминък за последните над 300 години

Още от XVI век в днешната „Долина на розите” започва развитието на производството на розово масло, като през XIX век България почти монополизира световното снабдяване с този продукт.
Изложбата включва над сто експоната от богатият фонд на Исторически музей „Искра”, представяща традиционния за Казанлъшкия край поминък за последните над 300 години

Посетителите ще се докоснат до ароматното традиционно за Казанлък и Розовата долина производство на българското розово масло. Как става розоваренето, в какви съдове се съхранява скъпоценната етерична течност, извлечена от роза дамасцена, са само част от експонатите. Освен тях ще може да се видят различни снимки и документи, търговски тефтери, а също и част от химическата лаборатория на Христо Яръмов – термометри, аерометри, спиртна лампа, мерки и теглилки.

И разбира се, ще бъде изложен и т. нар. гюлапски казан – примитивна инсталация за производство на розова вода и розово масло със съответните принадлежности.

Експозицията ни пренася в онези уханни последни дни на май, когато Казанлък се Изложбата може да бъде разгледана от посетители до 12 август 2024 г.