Представиха проекта на уникалния концерт „RAY ON MY MIND SYMPHONY – продължението”

20 години след смъртта на легендата Рей Чарлз неговият верен приятел – саксофонистът Крейг Бейли, заедно с Петър Салчев – известен джаз изпълнител, с оркестъра на Държавна опера-Стара Загора и Военния бигбенд, дирижирани от кап. Цветомир Василев ще представят на 1 и 2 юли 2024 г. от 21 часа на Античния форум ще изпълнят най-популярните песни на Рей.

„Проектът, който реализираме на 1 и 2 юли е точно като времето – той е „горещ”! Излизаме навън, за да отправим своите  послания към един по-широк кръг хора, които обикновено не влизат в нашия Оперен театър. Това е „сериозен проект”. Музиката, която ще бъде изпълнена от нашия симфоничен оркестър, Крейг Бейли и Петър Салчев е музика на една цяла епоха – тази на великия Рей Чарлз. Той е музикално явление на 20ти век без алтернатива и без коментар. Благодаря на Петър Салчев за връзката ни с Крейг Бейли! Ние получаваме нотен материал за голям симфоничен оркестър с песните на Рей Чарлз. В Държавна опера-Стара Загора не правим компромиси с качеството на продукцията, която реализираме. Това не е бизнес-проект. RAY ON MY MIND SYMPHONY е почит на нашия Оперен театър, която ние отдаваме пред един гениален музикант” – каза директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов.

„Голяма чест за мен е 20 години след смъртта на Рей Чарлз да свиря тук неговата музика със симфоничен оркестър. В този концерт ние няма да се опитваме да копираме музиката на Рей Чарлз, ще се опитаме да предадем същността и емоцията в песните му. Ще чуете много от популярните му песни, аранжирани от мен. Нека всички зрители да пеят с нас. Това винаги много ме радва – като гледам публиката, как затваря очи и пее.” – сподели пред медиите Крейг Бейли.

„ В този концерт се докосваме до музиката на Рей Чарлз чрез човек, който над 17 години споделя живота си на музикант с този на великия Рей. Не просто в телефонни обаждания, а в денонощни пътувания по гастроли в света. Оркестърът на Държавна опера-Стара Загора ще свири с оригинални ноти, които са взети от архива на Рей Чарлз – за най-популярните песни. Останалите са аранжирани от Крейг Бейли. В днешно време, да се докоснеш до „истински ноти” е много трудно. Оркестрантите от Държавна опера-Стара Загора се раздават и в този проект. А ще чуете и много интересни истории за всяка една от песните от сцената ” – обещава Петър Салчев.

Премиерата на концерта ще се състои на 1 и 2 юли от 21.00 часа на сцената на Античния форум „Августа Траяна” в Стара Загора., а след това RAY ON MY MIND SYMPHONY ще гостува на 7 юли – на сцената на Летния театър в Бургас и на 12 юли – в лятно кино „Орфей” – Пловдив.