Глоба за хвърлен фас на улицата

Наредбата за управление на отпадъците и за опазване на чистотата на територията на Община Стара Загора ще бъде допълнена. С нея се определя условията и реда за изхвърлянето, събирането, включително разделното, транспортирането, претоварването, оползотворяването и обезвреждането на битови и строителни отпадъци, включително биоотпадъци, опасни битови отпадъци, масово разпространени отпадъци, на територията на общината. С текста на чл. 63 от Наредбата са въведени забрани за извършване на определени действия, чийто резултат е замърсяване и съответно влошаване на качеството на околната среда в откритите градски пространства. С цел опазване на чистотата на територията на населените места на общината, нормативно е въведена забрана за замърсяване на местата за обществено ползване с хартии, опаковки, остатъци от цигари, хранителни отпадъци, стъкла, текстилни отпадъци, семки и др. битови отпадъци, в това число и лекарства и други медицински принадлежности. За нарушението на въведената с текста на чл. 63, т. 1 от наредбата забрана не е предвидена санкция в нормативен акт.

Приемането на нормативни правила, с които се определя санкция до 500 лв. за неспазване на забраната за замърсяване на обществените места с хартии, опаковки, остатъци от цигари, хранителни отпадъци, стъкла, текстилни отпадъци, семки и др. битови отпадъци, в това число и лекарства и други медицински принадлежности се обосновава от необходимостта да се осигурят гаранции за спазване на предписаното в наредбата поведение и съответно прилагане на правната норма.

Целта на проекта за Наредба за допълнение на Наредбата за управление на отпадъците и за опазване на чистотата на територията на Община Стара Загора е да се определи санкция за нарушаване на предвидена в нормативен акт забрана за конкретно поведение. Административното наказание е определено като глоба, като е предвиден минимум и максимум на размера на глобата, а целта е постигане на изискването за спазване на принципа за справедливост при определяне на наказанието в административно-наказателното производство и при съобразяване на степента на обществената опасност за всяко конкретно установено нарушение.

Като резултат от прилагането на новата нормативна уредба се очаква да се постигне повишаване на ангажираността на гражданите за постигане на по-чисти открити обществени градски пространства и съответно намаляване на замърсяването на пространствата за обществено ползване.