По-високи глоби за замърсяване на обществени места

С глоба от 50 до 250 лева, ако не подлежи на по-тежко наказание, ще се наказва физическо лице, което изхвърля хартии, опаковки, остатъци от цигари, хранителни отпадъци, стъкла, текстилни отпадъци, семки и други битови отпадъци, в това число и лекарства и други медицински принадлежности на обществени места и извън определените за целта съдове за сметосъбиране. Това предвиждат промени в Наредбата за управление на отпадъците и за опазване на чистотата на територията на Община Стара Загора

С Наредбата за управление на отпадъците и за опазване на чистотата на територията на община Стара Загора се определят условията и реда за изхвърлянето, събирането, включително разделното, транспортирането, претоварването, оползотворяването и обезвреждането на битови и строителни отпадъци, включително биоотпадъци, опасни битови отпадъци, масово разпространени отпадъци, на територията на общината. С текста на чл. 63 от Наредбата са въведени забрани за извършване на определени действия, чийто резултат е замърсяване и съответно влошаване на качеството на околната среда в откритите градски пространства. С цел опазване на чистотата на територията на населените места на общината, нормативно е въведена забрана за замърсяване на местата за обществено ползване с хартии, опаковки, остатъци от цигари, хранителни отпадъци, стъкла, текстилни отпадъци, семки и с.др. битови отпадъци, в това число и лекарства и други медицински принадлежности. За нарушението досега не е предвидена санкция в нормативен акт. Въпреки, че деянието е определено като обществено опасно и с нормативен акт е приета забрана за конкретно поведение, то нито в приложимия закон – Закона за управление на отпадъците, нито в приетата на основание чл. 22, ал. 1 от същия закон наредба е предвидена санкция за неспазване на общата забрана за замърсяване на обществените места и пространствата за обществено ползване.

Приемането на нормативни правила, с които се определя санкция за неспазване на забраната за замърсяване на обществените места се обосновава от необходимостта да се осигурят гаранции за спазване на предписаното в наредбата поведение и съответно прилагане на правната норма.

Административното наказание е определено като глоба, като е предвиден минимум и максимум на размера на глобата, а целта е постигане на изискването за спазване на принципа за справедливост при определяне на наказанието в административно-наказателното производство и при съобразяване на степента на обществената опасност за всяко конкретно установено нарушение.

Като резултат от прилагането на новата нормативна уредба се очаква да се постигне повишаване на ангажираността на гражданите за постигане на по-чисти открити обществени градски пространства и съответно намаляване на замърсяването на пространствата за обществено ползване.