Нова болница за рехабилитация в Павел баня

Правителството одобри създаването на нова специализирана болница  за лечение и рехабилитация в Павел баня.

Предвижда се новото лечебно заведение да се разположи във вече съществуваща сграда .Това е на мястото на съществуващ хотел.

Съгласно проекта, срокът за реализация е до дванадесет месеца от приемането на Решението на Министерския съвет. Болницата ще разполага с общо 100 легла, които ще бъдат разкрити в Отделение по физикална и рехабилитационна медицина – с второ ниво на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по „Физикална и рехабилитационна медицина“. Предвижданото разположение на лечебното заведение е изключително благоприятно в географски отношение – в курортен район в сърцето на Розовата долина между Стара планина и Средна Гора, с надморска височина около 828 метра, с наличие на минерални извори и чист въздух, което е и предпоставка за качествено и по-бързо възстановяване на пациентите.

За основна цел на проектът  е посочено предоставянето на достъпни и качествени медицински услуги, подобряване качеството на живот на нуждаещите се пациенти и намаляване на страданията. Екстериорът изцяло е насочен към максимална близост до природата, широки полегати алеи за трудноподвижни пациенти, кътове за отдих, стаи с гледка към планината. Дейностите на отделението по физикална и рехабилитационна медицина ще осигуряват възстановяване и рехабилитация на пациенти след смяна на тазобедрена или коленна става, операции след счупвания и фрактури, коремни операции и други постоперативни състояния, нуждаещи се от последваща рехабилитация. Целите са максимално бързо възвръщане на пациентите към нормален начин на живот, справяне с болката и подобряване на психо-емоционалното състояние.