Единодушно съгласие за съставите на 214 секционни комисии изразиха партиите и коалициите

Пълно съгласие за съставите на секционните избирателни комисии постигнаха днес в Община Стара Загора пълномощниците на 6-те парламентарни партии и коалиции. Не се явиха представители на политически сили, които са извън 50-ото Народно събрание. Консултациите бяха ръководени от секретаря на Община Стара Загора Николай Диков, който бе упълномощен от кмета Живко Тодоров.

 

„От страна на Община Стара Загора, съгласно хронограмата на ЦИК, сме в срок с всички действия, които са във връзка с провеждането на изборите. На страницата на Община Стара Загора има секция, именувана „Избори за Народно събрание 27.10.2024 г.“ и там могат да бъдат проследени всички нормативни документи“, съобщи при откриването на консултациите Николай Диков. Директният линк е: https://www.starazagora.bg/bg/izbori-za-narodno-sabranie-27102024.

Николай Диков пожела ползотворна кампания на политическите лидери и ангажименти към гражданите, които да отговарят на нуждите им; а също сила, смирение и спокойствие, за да успеят да уверят хората в смисъла да гласуват. „Успех на изборите и дългосрочна и спокойна работа в представителството на 51-вия парламент“, отбеляза още секретарят.

Коалиция ГЕРБ-СДС бе представлявана от Мартин Мартинов, коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ – от Радослав Василев и Магдалена Овчарова, партия „Възраждане“ – от Яна Динева, Галин Динев и Тодор Делчев, партия „Движение за права и свободи“ – от Иван Костадинов, Ангел Атанасов и Венко Динев, коалиция „БСП за България“ – от Валентина Бонева. Жоро Христакиев бе налице от името на партия „Има такъв народ“.

Районната избирателна комисия в Стара Загора изпрати на консултациите Денчо Денев и Таньо Брайков. От страна на Общинска администрация в Стара Загора присъстваха Николай Диков, Добромира Вълчева, старши юрисконсулт, Атанас Пашов, началник на отдел „Административно и информационно обслужване“ и Жанета Маринова, главен експерт.

 

В Стара Загора ще се сформират 214 секции. 160 от тях ще бъдат в състав от 9 членове, а 54 секции ще бъдат със 7-членен състав. С решение на РИК е определено разпределението на местата в секционните избирателни комисии и в ръководствата им. Спазен е изцяло квотният принцип. 642-ма души ще са на ръководни позиции в секционните избирателни комисии, а 1176 ще бъдат членове или общо 1818 души, които ще работят в СИК-овете.

 

Абсолютно единодушие демонстрираха в изявленията си представителите на 6-те партии и коалиции. Всички се съгласиха, че трябва да се положат усилия за честна и позитивна предизборна кампания, да предложат обучени хора за СИК-овете, които да работят спокойно и компетентно и да върнат доверието на гласоподавателите в изборния процес. Никой не възрази срещу разпределението на местата в 214-те комисии.

До 25 септември е крайният срок за подписване на протокола от тези консултации, а на 26 септември трябва да бъде предаден в РИК, поясни в заключение секретарят на Община Стара Загора.