Такса торбичка

Всеки търговец е длъжен предварително да постави на видно място и в непосредствена близост до стоката нейната продажна цена. Това напомнят от онлайн платформата „Ние, потребителите” във връзка с медийни публикации и постове на клиенти в социалните мрежи относно тихомълком въведеното от една от веригите за хранителни стоки таксуване с 5 стотинки на малките найлонови торбички.

Една от известните у нас търговски вериги тихомълком въведе нова такса “найлон”. В магазините се събират по 5 стотинки за най-тънките пликчета, в които слагаме насипните стоки – плодове, зеленчуци, ядки и др. Клиентите по никакъв начин не са уведомени за нововъведението. На касовия бон се изписва само “найлонов плик. Системата за таксуване на полиетиленовите опаковки, целяща да намали този тип отпадъци като напаст за околната среда и да накара хората да използват торбички и кутии за многократна употреба, отдавна е позната у нас. Това е политика на ЕС за ограничаване на полиетиленовия боклук. 1 трилион е броят на найлоновите торбички, произвеждани в цял свят за една година.

През 3017 г. ще се разградят найлоновите торбички, произведени днес. 3,5 милиона тона е нетното тегло на изхвърлените найлонови торбички за година.

Съгласно нов европейски регламент, с цел намаляване отпадъците от опаковки, от 2030 г. тези торбички ще бъдат забранени за предлагане.

 

Снимка: Екопак