96 деца се записаха в Неделното училище и Ателието по иконопис в храм „Света Троица” в Стара Загора

„Тук, в светия храм, вие се събирате, за да научите може би най-важните уроци в живота – че всички нас ни има благодарение на Бога, всички ние трябва да Му благодарим и да търсим Неговата подкрепа през целия си живот” – с тези думи председателят на храм „Света Троица” отец Евгений Димитров се обърна към децата, които ще се обучават в Неделното училище и Ателието по иконопис.

Новата учебна година започна на 6 октомври с молитва и водосвет, отслужени от свещениците Евгений Димитров, Стефан Чалъмов и Любен Левенов. Те се обърнаха към Бога с прошение да погледне милостиво на събралото се множество, да опази децата от всяка зла умисъл и да им дарува духа на премъдростта и разума, на познанието и благочестието, за да изучават добрите и полезни знания, като стоят твърдо в православната вяра. При молитвеното последование свещениците споменаха поименно 96 деца, които са се записали да се обучават тази година в Неделното училище и Ателието по иконопис към храм „Света Троица”.

Част от учениците, сред които най-малката е едва 4-годишната Антония, се събраха в сградата на училището за първия учебен ден. Преподавателките Илиана Димова (д-р по богословие и дългогодишен педагог) и Зорница Иванова (утвърден иконописец, магистър по църковни монументални изкуства) посрещнаха децата с първия урок – че трябва да прилагат в живота християнските ценности, за които ще учат в училището, и да се стремят да подражават на светците, чиито образи ще изписват.

Неделното училище към храм „Света Троица” – Стара Загора, работи почти четвърт век. Голямо множество деца са преминали през неговия праг, за да навлязат в благодатния живот на Църквата, търсейки своя път към Бога.