Нови гнездилки за ловни соколи

Българското дружество за защита на птиците и „Зелени Балкани” поставиха над 30 нови гнездилки за ловен сокол в Южна България. Те ще допринесат за подобряване на гнездовите местообитания на вида в страната. Гнездилките са разположени на стълбове от електропреносната мрежа за високо напрежение.

Целта на тази дейност е да се осигурят безопасни и подходящи места за  размножаване, което ще насърчи младите птици от програмата на „Зелени Балкани” за завръщане на вида в България или излюпените в дивата природа да останат и да започнат да отглеждат поколение у нас.

В миналото ловният сокол е гнездил основно на дървета и скали, използвайки гнездата на други видове птици. През последните десетилетия обаче, в много части на страната местообитанията значително са променени и броят на единичните стари дървета сред земеделските земи е много намалял, а с това и местата за гнездене на редица видове птици. Гнездилките ще останат на мястото си за десетилетия и ще създадат подходящи условия за сигурно гнездене не само за ловния сокол, но и за други видове птици.

В рамките на проект „Живот за сокола” се предвижда поставянето на общо 60 гнездилки по стълбове от мрежата за високо напрежение. Те се монтират на предварително проучени и подходящи места в България, където има запазена хранителна база като лалугери, полевки и други предпочитани жертви за ловния сокол. Същевременно те са разположени далеч от населени места, за да се намали рискът от безпокойство на гнездящите птици, както и вероятността за нападения на гълъби с цел избягване на конфликта между гълъбовъдите и соколите. Поставянето на изкуствени гнезда на подходящи места е практика доказала своята ефективност в редица държави. У нас методът е успешно приложен за подпомагане възстановяването на друг световно застрашен вид – царския орел.