Регионалната колегия на Български лекарски съюз връчи наградите Лекар на годината 2024

“ЛЕКАР НА ГОДИНАТА”, отличен от Регионалната колегия на Български лекарски съюз е д-р Димитър Джелебов, д.м, офталмолог. Завършил е медицина в Стара Загора през 1991 година, придобива специалност по очни болести през 1997.

С изключителен успех работи в катаракталната и витреоретиналната хирургия, още – хирургия на преден и заден сегмент, на клепачи. Изследовател в клинични изпитвания на очни препарати. Главен изследовател е в 6 клинични изпитвания, член е на Българската асоциация за клинични проучвания. Съавтор е на 4 учебника и ръководства по очни болести и на няколко книги за очното здраве. Основател е на МЦ “Верея” в Стара Загора и множество очни цетрове в Югоизточна България. Негови ученици-лекари помагат на пациенти в цялата страна, а има и такива, които работят успешно в чужбина.

Тази година наградите Лекар на 2024-та са разпределени общо в 5 категории. Голямата награда – Лекар на годината и още – дългогодишна дейност в областта на медицината; иновации; утвърден специалист; млад лекар – ти си нашето бъдеще.

Сред отличените, в категория дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос за развитието на специалността е д-р Рени Колева. Тя завършва медицина в Пловдив в края на 80-те. Специалист е по детски болести, а втората й специалност е детска ендокринология и болести на обмяната. Национално признат координатор е в неонаталния скрининг. Лекар е на българския национален отбор по футбол за хора с диабет. Лектор е по ендокринни и редки болести. Печели множество престижни отличия, сред които и първа награда за клиничен случай на Конференцията по редки болести през 2023 година.
В категорията ” Принос в развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники” наградата получи цял екип специалисти от УМБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович”. Преди няколко месеца те успяха да възстановят отрязан със сабя крайник на млад мъж от Раднево. Спешно в Старозагорската болница се събират два екипа – ортопеди и съдови хирурзи. Особена заслуга имат и анестезиолозите, и специалистите по спешна медицина.

След спасителната операция са направени и няколко възстановителни. Включени в този лечебен процес са д- р Христо Абрашев, доц. д-р Недко Димитров, доц. д-р Бисер Макелов, д-р Димитър Христов, д-р Йовка Иванова, д-р Стефан Митроев, д-р Давид Ефремов. От анестезиолозите – д-р Димитър Костадинов, д-р Христо Вълев, д-р Румяна Вълева, д-р Пламен Иванов.

В категорията “Утвърден специалист в областта си с изключителен принос и признание от колегите” награден е д-р Христо Димитров. Той започва своята кариера в Дом за медико-социални грижи за деца в Стара Загора. От 2011 година до момента работи в ЦСМП, където трупа опит в диагностиката и лечението на спешните състояния. Удостоен е за висок професионализъм и адекватни действия при пациент с животозастрашаващо състояние. През 2024 година е получил грамота за екип проявил висок професионализъм и бързи, адекватни действия при пациент със животозастрашаващо състояние. Винаги е следвал принципа за “златния час” в спешната медицина.

Отличието “Ти си нашето бъдеще”– награда за младите медицински надежди на България е за д-р Ванеса Хаджиева. Тя завършва Медицина в ТУ с отличен успех само преди 4 години. Веднага започва работа в отделението по нервни болести МБАЛ “Д-р Христо Стамболски”. Сред първите лекари е, които се включват в борбата с Ковид 19 на първа линия. Към настоящия момент й предстои дипломиране по специалността “Здравен мениджмънт”, а също така вече е асистент и докторант в катедра “Анатомия, хистология и емрбиология” в МФ на ТУ.

През октомври 2023 година се навършиха 20 години от основаването на престижното отличие “Лекар на годината”. Оттогава на 19 октомври – Деня на българския лекар БЛС връчва награди за принос в медицината.