Красимир Вълчев, кандидат за народен представител от ГЕРБ – СДС в Старозагорски район: Искаме подкрепата Ви, за да върнем стабилността в държавата!

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който е водач на листата на ГЕРБ – СДС, и Красимир Вълчев – кандидат за народен представител и бивш министър на образованието и науката проведоха среща разговор с учители, университетски преподаватели и ръководители на учителските синдикати.

„Образованието е най-градивният сектор и той винаги е основен национален приоритет за ГЕРБ – СДС“ – заяви Красимир Вълчев. Той съобщи, че двете основни неща, които трябва да се променят в системата на образованието, са културата на заучаване и културата на формализъм, защото в най-голяма степен възпрепятстват постигането на по-добри резултати. Все още доминиращият начин на учене е да се наизустяват и след това да се възпроизвеждат знания.

„Това е полезно, когато става въпрос за базови знания, но пречи на развитието на уменията. Затова и нашите ученици се представят доста добре на международните изследвания, които мерят знания и много по-лошо в тези, които мерят способност за практическо прилагане на тези знания. Учебните ни програми са твърди амбициозни. Не остава време за упражнения, за затвърждаване и осмисляне. Необходимо е да се изработят концептуално нови учебни програми, да се оптимизира материалът и да освободи време на учителите и учениците“ – обясни кандидатът за народен представител от ГЕРБ – СДС в Старозагорски район.

Красимир Вълчев е категоричен, че ключовите политики, които са провеждани при управлението на Бойко Борисов, трябва да продължат.

„Трябва да обхващаме всяко едно дете и да не допускаме преждевременното му отпадане от училище. Възнагражденията на учителите трябва да са на ниво поне 125% от средната заплата за страната“ – заяви Красимир Вълчев.

Той акцентира и на подобряването на условията в училищата и детските градини.

„Имаме нужда от национални програми за ремонт и обновяване на училищните дворове, за оборудване на кабинетите, за СТЕМ центрове. Необходима е национална програма за детските градини както за учебните помещения, така и за дворовете. Имаме нужда от продължаване на програмите за обновяване на спортната инфраструктура – физкултурни салони, спортни площадки, включително и за детските градини“ – добави Красимир Вълчев.

Той припомни, че през последните 15 години в модернизирането на образователната инфраструктура са направени много инвестиции.

„Над 1500 училища и детски градини в страната бяха цялостно обновени по различни проекти. В някои градове, където общините са най-активни, почти всички училища вече са модернизирани. Така е в община Стара Загора. Но има и села от общината, където също са необходими допълнителни средства за ремонти. Има и училища в другите общини от областта, които чакат ремонти и обновяване, макар че много от сградите им са ремонтирани“ – коментира бившият министър на образованието и науката.

Той акцентира и на висшето образование в България. Българските висши училища могат да си партнират с утвърдени световни университети, като за студентите се въведе интердисциплинарно обучение. Така, завършвайки в България, младите специалисти могат да получат и дипломи от други университети, след като са покрили нужните критерии.

Според него университетите у нас трябва да затегнат изискванията за завършване на висше образование. Преподавателите трябва да станат по-взискателни. Навсякъде системите за висше образование са отворени, но в добрите университети се завършва трудно, учи се целогодишно, а не от сесия на сесия и от изпит на изпит.

„Това е ефективното учене и ние имаме предложения как да накараме висшите училища да вдигнат изискванията. Хубаво е, че бяха увеличени възнагражденията в системата – задължително, но не единствено условие за добро висше образование. Политиките за финансиране на висшите училища с по-висока оценка за качество и за преструктуриране на приема трябва да продължат, като се намалява приемът на тези с ниска оценка и се увеличава на тези с висока. Искаме увеличаване на приема в инженерно-техническите специалности, за медицински сестри, за агрономи – там, където има най-голям недостиг на кадри. И в професионалните направления, свързани с физика и математика“ – каза още Красимир Вълчев.

Живко Тодоров съобщи, че до края на мандата му всички училища и детски градини в община Стара Загора ще бъдат модернизирани.

Кметът и Красимир Вълчев призоваха за активна подкрепа на изборите на 27 октомври, за да може ГЕРБ да сформира стабилно редовно правителство, което да изпълни всички поети ангажименти.