Изработване на нов Общ устройствен план

Проведе се Междинна работна среща, във връзка с изработването на нов Общ устройствен план на община Стара Загора.В нея участваха д-р арх. Мила Никифорова и арх. Георги Митрев – управител на фирма “Агора-66″ ООД, като част от проектантския колектив, изпълнител на новия план, главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева, секретарят на общината Делян Иванов, представители на Камарата на архитектите, Съюза на архитектите в България, Камарата на строителите и общински съветници.

Проектантският екип представи своята концепция за устройствено и икономическо развитие на Стара Загора, като изтъкна предимствата ѝ за икономическо развитие – благоприятното географско положение (равнинен и планински терен, термални извори, богато културно наследство, процесите на разширение на производствените зони – Индустриална зона “Загоре”).

Пред присъстващите бяха съобщени и недостатъците за икономическото развитие като прекомерна концентрация на производствени обекти в града, липсата на промишленост по селата и вторичните центрове, както и липса на модерни производствени терени и предпоставки за разширение на развитието на туризма в общината.

Част от концепцията на плана включва развитие на нови индустриални зони, жилищни квартали и вторични градски центрове, както и подобряване на главната улична мрежа.
Производствените центрове в селищата запазват местоположението си (стопански дворове), а като акцент са минералните извори в селището Старозагорските бани. Новият ОУП потвърждава действащия, но и надгражда неговото развитие.
На срещата беше обсъдено бъдещото развитие на общината с две нови връзки с АМ „Тракия” – при село Калояновец и по пътя за Раднево.

По време на работната дискусия бяха обсъдени и нови пътни артерии около града, които да бъдат облекчение на трафика и разширяване на урбанизираните зони от двете страни на околовръстното шосе.

След проведени срещи и анкети с кметовете и кметските наместници на села от общината и направен обстоен обход на всички 51 села, проектантите предвиждат още зони за развитие на селските райони с предложение за нови общински пътища между тях. Представени бяха и пет туристически маршрута за града и отделните села.

Стара Загора се нарежда на едно от първите места по процент озеленяване и смело можем да наречем „зелен град”. Зелените площи и паркове се запазват. В разширенията, които проектантския екип предвижда, са заложени нови зелени територии. Над 2000 хектара са новопредвидените урбанизирани територии около града.