Колко ще ни струва агнешкото по Великден

До Великден остава по-малко от месец и вече е резонен въпросът колко ще ни струва агнешкото на трапезата.

Засега пазарът на агнешко месо е привидно спокоен, няма активно търсене от потребителите, а животновъдите вече имат опасения дали ще могат да реализират стоката си.

Към момента цените на агнешкото месо са в диапазона между 19-21 лв. в магазинната мрежи, а около 10 лв. живо във фермите. В тях цените няма да се покачват повече, това ще бъде цената, която ще преобладава в кампанията тази година. В магазините може би ще има леко увеличение, което няма да прескочи тавана от 24-25 лв. за килограм”, каза председателят на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация Симеон Каракаколев.

От голяма търговска верига направиха  важно уточнение за агнешкото в магазините си по Великден.

В началото на настоящия месец предлаганото агнешкото месо е със 100% български произход, а за Великденския период е предвидено разнообразие от предложения в категорията, посочват от веригата.

Припомняме, преди години гръмна скандал, че седмици преди Великден и Гергьовден пазарът бе залят със замразено вносно агнешко месо, което на практика бе част от военните резерви на Нова Зеландия.

Асортиментът от месо, което търговската верига предлага е с произход от европейския пазар. Проверката на качество е първостепенен приоритет. Стриктно се спазват всички ЕС регулации във връзка с продажбата на месни продукти.