Изграждат хеликоптерна площадка за спешна помощ в Стара Загора

Изграждат хеликоптерна площадка в двора на Университетската многопрофилна в Стара Загора. Това се налага във връзка с разширяване обхвата на спешната медицинска помощ и с оглед осигуряване на възможност за оказване на спешна медицинска помощ по въздух.

За целта Общинския съвет на Стара Загора ще трябва да учреди безвъзмездно право на ползване върху имот – частна общинска собственост на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” – Стара Загора. Площа на на частта е 1000 кв. м, находящи се на север от Клиника по инфекциозни болести. Хеликоптерната площадка ще бъде с размери 30 м. на 30 м. Стара Загора ще е един от градовете с осигуряване на възможност за оказване на спешна медицинска помощ по въздух. УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” – гр. Стара Загора е единственото лечебно заведение с най-високо ниво на компетентност по медицинските дейности, оказващо лечебна и консултативна помощ за лечебните заведения в Югоизточна България. Вече е подписан договор с италианската компания “Леонардо” за закупуването на 6 медицински хеликоптери с финансиране по плана за възстановяване. Първият от тях ще дойде в България до края на годината, а останалите – до 2025 г. В момента се водят преговори за наемането на два хеликоптера и екипаж, които да започнат работа още от лятото до пристигането на първите закупени.

От 1 март започна обучението на медицински екипи – анестезиолози, реаниматори и медицински сестри, които да бъдат базирани на няколко места в страната. Ще се създаде и координационен център.