Световен месец за борба с рака на гърдата

Комплексен онкологичен център Стара Загора организира безплатни профилактични прегледи за рак на млечната жлеза, Месец октомври е обявен за Световен месец за борба с рака на гърдата, в който в много болници по цял свят се извършват безплатни мамографски прегледи.

В рамките на месец Октомври, Световния месец за борба с рака на гърдата, профилактичните прегледи ще се извършват в КОЦ Стара Загора всеки работен ден от 12.00 ч до 13.30 ч в отделение Онкологична хирургия, а при необходимост дамите ще бъдат насочвани към допълнителни безплатни изследвания в лечебното заведение. Ракът на гърдата (рак на млечната жлеза) е най-често срещаната форма на злокачествено заболяване сред жените по света.

Колкото по-рано се диагностицира ракът на млечната жлеза, толкова по-качествено се лекува и се удължава преживяемостта на тези болни, категоричен е д-р Петьо Чилингиров, управител на Комплексния онкологичен център – Стара Загора.

У нас, за съжаление, няма национална скринингова програма за превенция, правени са само пилотни скринингови проучвания. На този етап се извършват профилактични прегледи, като общопрактикуващите лекари насочват жените над 40 години към съответните изследвания – ехография или мамография на млечните жлези през две години. От изключителна важност е и самоизследването на гърдата, което всяка жена трябва да прави веднъж месечно.

 

Снимка: Интернет