Възпитаници на 3 казанлъшки училища участват в еко – инициатива, посветена на Световния ден на Земята

Световният Ден на Земята се отбелязва всяка година на 22 април за привличане на вниманието върху опазването на планетата и съхраняването на живота в нея.

За първи път инициативата се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хора от цял свят в защита на околната среда.

По идея на Ръководството на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, с. Хаджи Димитрово и с хъса за работа на педагогическия персонал, през 2018 г. в Община Казанлък, вече започна отбелязването на Деня на Земята. Инициативата протече под мото – „Природата – безценен дар“.

Доброволците и екипът на МЦР-Взаимопомощ обединяват силите и желанието на еколози,младежи и институции в лицето на РИОСВ-Стара Загора, ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, с. Х. Димитрово, ОУ „д-р П. Берон“, с. Шейново и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“, гр. Шипка за отбелязване на инициативата. От началото на април в трите училища текат конкурс за рисунка и приготовления с екологична образователна насоченост. Първо място в него зае Пакюзе Салим, а награда на публиката грабна (в избор на учениците) Зайо Заев. За млад еколог грамота получи Митко Ташев, а второ и трето място в конкурса заеха Емил Емилов и Сами Емин.

Кулминацията на кампанията, посветена на Световния Ден на Земята, беше на 20.04.2018 г., когато се проведе еко-викторина, от която децата научиха нови, важни факти за природните красоти и начините за опазването на природата. Голяма част от учениците се включиха и в празничната програма с много песни и танци.

Гости на събитието бяха експерти от РИОСВ-Стара Загора, които връчиха грамоти за участие, шапки и екосувенири.

В хода на инициативата станаха ясни и резултатите от провеждания конкурс „Чиста околна среда 2018″, обявен от Министерството на околната среда и водите и ПУДООС. Ръководството на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – инициатор на еко-инициативата за Деня на Земята, се похвали с одобрения си проект „Училищния двор – желано място за отдих и спорт“.