Препълнена зала откри десетото издание на кинофеста „Златната липа“ 2023

Десетият кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“ беше официално открит с красива церемония в сградата на Старозагорската опера. Стотици старозагорци дойдоха пред западния вход на операта, за да аплодират своите любимци от екрана. А тук бяха Васил Банов, Мария Статулова, Катето Евро, Антон Радичев, Йоана Буковска Давидова, Гергана Стоянова, Христофор Недков и актьорът с най-сините очи – Любен Чаталов, който по-късно на сцената получи специалната награда на фестивала – „Златна липа“ за цялостен принос в киното. Те бяха приветствани от директора на фестивала Магдалена Ралчева. Тук бяха и зам.кметовете на Стара Загора – Милена Желева, Красимира Чахова, Надежда Чакърова, както и омбудсмана Иванка Сотирова, която като зам.-кмет оказваше голяма подкрепа за фестивала през изминалите вече 11 години.

Военният духов оркестър обяви началото на фестивала с празнично шествие под палката на капитан Цветомир Василев и мажоретен състав при Центъра за личностно развитие. 

Официалните гости и публиката преминаха по червения килим. Тържествен водосвет за събитието беше отслужен от свещеници на Старозагорската митрополия.

Водещ на събитието беше актьорът Севар Иванов, който покани на сцената директора на фестивала Магдалена Ралчева и зам.-кметът по култура, туризъм и младежки дейности Милена Желева.

„За мен е изключителна чест и удоволствие за десети път да открия Международния филмов фестивал “Златната липа“ в тази емблематична сграда заедно с вас – многобройните приятели на киното“, каза Магдалена Ралчева – „Мога да кажа че след всички тези години виждам тук искрени приятели, признание, споделени емоции и един път, който извървяхме заедно с вас. „Златната липа“ се утвърди с подкрепата на Община Стара Загора и на Националния филмов център, но най-вече на публиката, която оцени нашите усилия да създадем един различен и стойностен кинофорум. В празничната ни селекция тази година вие ще видите 48 филма от 19 европейски страни. Сред тях ще се насладите и на любимите си български игрални, документални и анимационни филми, които ще бъдат представени от своите автори. Изказвам своята признателност на кмета на града Живко Тодоров и на неговия заместник Милена Желева за изключителната подкрепа, за достойното домакинство и затова, че утвърдиха тази културна традиция не само в България, но и в Европа.“

„Сред нас са плеяда от известни български актьори, благодаря ви, че сте сред нас“, каза в приветствието си зам.-кметът Милена Желева. – „Когато през 2013 година се зароди идеята за този кинофестивал, имаше много скептицизъм. Много хора ни питаха защо го правите, какво искате да покажете в Стара Загора? Искаме да показваме ново, интересно, европейско кино – беше нашият отговор. Тези изминали вече 11 години са доказателство, че тогава сме взели правилно решение. Благодаря на Магдалена Ралчева и на нейния страхотен екип за прекрасния фестивал“.

На сцената излязоха и членовете на международното жури на фестивала, председателствано от кинодокументалиста Адела Пеева.

„Благодаря Ви, Стара Загора, за пълната зала, с която ни посрещате. За един кинотворец няма по-хубава гледка от пълна зала!“, възкликна Адела Пеева и получи силните аплодисменти на публиката. „Аз съм много щастлива и горда, че съм поканена да бъда председател на жури в Стара Загора и то на десети, юбилеен международен фестивал. Едва чакам да се вдигне завесата, за да гледаме заедно с вас кино. Защото няма нищо по-хубаво от колективното преживяване на киното“.

Програмата продължи с изпълнения на джаз квартет и вокалистите от „Траяна глас“. След музикалната програма беше прожектиран кратък филм с откъси от най-запомнящите се роли на Любен Чаталов. Той беше посрещнат с аплодисменти на сцената, за да получи статуетката „Златна липа“ от ръцете на Магдалена Ралчева и поздравителен адрес от Милена Желева.

„За мен „Златната липа“ е една от най-красивите и стойностни награди, които съм получавал“, благодари Любен Чаталов, който утре ще даде пресконференция в 12 часа на обед във фоайето на операта, а след това ще посади свое дръвче в Алеята на липите, където ще открие и звезда със своето име.

Фестивалът беше официално открит с филма на Мари Кройцер „Корсаж“, разказващ впечатляващата история на австрийската кралица, която всички в любов наричали Сиси.