Девойките на “Берое” са шампиони на България

“Берое” е новият шампион по баскетбол за девойки до 19 години. Старозагорки се възползваха по най-добрия начин от домакинството на финалния турнир, като в решителния сблъсък за титлата се наложиха над “Рилски спортист” със 73:53.

Това е първа титла за подрастващи в близката история на старозагорския баскетбол и за момчета, и за момичета. За последно в женското направление отборът на “Верея” до 12 години има бронзов медал от държавното първенство през 2007 година.

След равностойно първо полувреме беройки наложиха темпо през второто и наклониха везните в своя полза.

След смени на водачество и равенства през първата четвърт “Рилски” имаше малка преднина от пет точки. Домакините обаче затегнаха защитата и спечелиха втория период, за да поведат на свой ред с четири на почивката.

След изключително равностойни осем минути и близък резултат след подновяването на играта “Берое” завърши третата четвърт със серия от 10:0 и това имаше ключово влияние върху мача. Серията се увеличи до 17:3 в началото на последните десет минути, а в оставащото време момичетата на Таня Гатева удържаха комфортен аванс.

Стабилната защита се оказа най-важният фактор за успеха, както и 14-те успешни стрелби от линията за 3 точки. Домакините се справиха и под коша, като хванаха 38 борби срещу 35 за съперника, въпреки сериозното ръстово преимущество за тима от Самоков.

Карина Константинова записа 21 точки и 15 борби за победителките, а по 14 вкараха Мария Вълчева и Гергана Иванова (7 борби). С 13 точки и 6 асистенции завърши Стефани Пендова.

За Рилецо 14 точки и 11 борби записа Преслава Колева, а с по 9 точки се отчетоха Моника-Лъки Радойкова (10 борби) и Радина Живачка.