Екзотични храни в детски ясли и градини

Модерни екзотични продукти влизат в менюто на детските градини и яслите. Те са заложени в новия рецептурник, по който ще се приготвя менюто на малчуганите от следващата учебна година. В него отпадат тутманикът, филията с масло и две резенчета салам отгоре и мазните мръвки. Вместо това на хлапетата ще се сервира разнообразна, здравословна и вкусна храна, по възможност – приготвена на място.

За проблемите в детското хранене се говори с години заради затлъстяването сред българчетата, ранните симптоми на различни заболявания и лошите навици. Промените са наложителни, единодушни са диетолозите, лекарите и специалистите от здравното и образователното министерство. Въпросът е кой и как ще осигури продуктите за новия рецептурник, които са доста по-скъпи от стандартните. Директорите на ясли и градини и доставчиците са на мнение, че това не може да се случи с осигуряваните до момента 3 лева за храноден на дете. В забавачките вече разполагат с новия сборник, който заменя предишния от 2004 година. Старият вече е неприложим заради наредбата на здравното министерство от 2011 г., която не допуска предлагане на пържени храни и колбаси като основни ястия. Новите изисквания са в сила още от 25 октомври миналата година, но рецептурникът излезе едва преди седмица и стана повод за много притеснения. Той съдържа 430 препоръчителни рецепти. 25 от тях са адаптирани предложения на родители. В него са включени менюта за сутрешно, обедно и следобедно хранене за деца от 3 до 7 години.

Като проблем се очертава осигуряването на готвачите, които да се справят с новия рецептурник. Повечето от сегашните са пред пенсия и не са чували за гаспачо, смути, кюфтета от червена леща и салата с елда и авокадо.