Заетост за теб

16 000 работодатели от Старозагорска област ще могат да се възползват от близо 4.5 млн. лв. помощ по програмата „Заетост за теб”. Програмата е насочена изцяло към онези, които са загубили работните си места в резултат на извънредното положение.

По програмата в рамките на следващите три месеца ще се субсидира заплатата на всяко едно лице, което е назначено на работа по линия на този механизъм за подкрепа. Една част от средствата са насочени конкретно към туристическия сектор. С цел парите да достигнат до максимално голям брой фирми МТСП е въвело квотен принцип между малки и големи фирми. В резултат на квотния принцип за малките и микро предприятия, държавата се ангажира със заплатите на до двама служители. При големите, които имат над 250 души персонал, ограничението е до 60. Желаещите да кандидатстват за помощта работодатели трябва да подадат заявление в Бюрото по труда.

Около 80 000 души у нас са загубили работните си места в резултат на извънредната ситуация, породена от глобалната пандемия от коронавирус. Данни на МТСП показват, че близо 8000 са останали безработни в област Стара Загора.