Забраняват пластмасовите шлемове

От първи февруари се забранява употребата на шалове и предпазни шлемове в закрити обществени места.  Причината е, че не осигуряват достатъчно добра защита както за ползващия ги, така и за околните. Експерти препоръчват да се снабдим с маски с ниво на защита до 95 процента.

Пластмасовите изделия, станали така предпочитани в последните месеци на обслужващия персонал особено в сферата на туризма, се забраняват . Досега изискването беше в закрити помещения, включително държавни, да се носят или маска, или шал/кърпа, или шлем. Изобретателността на мнозина обаче въведе и изключително неефикасните ПВЦ-прегради за уста, които покриват изисванията на Министерството на здравеопазването, но не носят никакъв ефект, нито пазят от вируси този, който си ги слага или другите около него.

Още през лятото изследвания разкриха, че пластмасовите шлемове, които покриват цялото лице, имат ефект дотолкова, че вирусите не могат да навлязат през очната ябълка директно. В същото време обаче се оказа, че те могат да възпират заразяването само при директно изкашляне/кихане/наплюване, но не могат да филтрират въздуха така, че да се избегнат аерозолните кълба, пълни с бацили, издишани, например, от друг човек. Резултати от проучване показват, че макар че личните шлемове блокират първоначалното придвижване на струята, изхвърлените капчици се движат около козирката с относителна лекота и се разпространяват на голяма площ в зависимост от условията на околната среда.