Митрополит Киприан отбеляза своя имен ден

На 31 август, когато Православната църква отбелязва паметта на Св. свещеномъченик Киприан, епископ Картагенски, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отбелязва своя имен ден. В катедралния храм „Св. Николай”, празникът започна с отслужване на празнична утреня и Божествена света литургия. В нея със старозагорския архиерей съслужиха Техни Високопреосвещенства Пловдивският митрополит Николай и Доростолският митрополит Яков, Техни Преосвещенства Велички епископ Сионий и Знеполски епископ Арсений, представителят на Московския патриарх у нас архимандрит Вассиан Змеев, йеромонах Стефан Тричков от Троянския манастир, свещенослужители от Софийска света митрополия, Пловдивска света митрополия, Старозагорска света митрополия, Доростолска света митрополия и други.

„Молитвено благопожелавам Всеподателя Бога да Ви дари с крепко здраве и сили в архипастирските Ви дела, благодатно служение, дух, вяра и чистота в делата на Старозагорска епархия.”, пише в поздравителния си адрес до старозагорския владика Негово Светейшество Бългаският патриарх Неофит. Той бе прочетен от дядо Николай. В обръщението си той изтъкна дългогодишното си познанство с митрополит Киприан още от Духовната семинария и подари на именика комплект кръст панагия за молитвен спомен с пожелания за дълъг живот, здраве, благоденствие, благопреуспяване и душевно спасение.

„Благодаря на всички, които днес сте в храма Божий. В последните дни духовната радост за епархията ни е голяма. В събота посрещнахме Чудотворната икона на Пресвета Богородица Скоропослушница, която ще остане в престолния град до неделя, след което пред нея ще се поклонят и в останалите духовни околии. Вчера по Божия промисъл от Доростолска епархия пристигнаха при нас за вечни времена мощите на Св. Киприан Картагенски. Желая на всички Вас, мои събратя архиереи и мои духовни чада здраве и единение в Бога.”, каза в края на службата митрополит Киприан. Той получи поздравителни адреси от кмета на община Стара Загора Живко Тодоров, командира на Втора Тунджанска бригада ген. Стоян Шопов, генералния консул на Република България в Одрин Борислав Димитров, завеждащия „Консулска служба” в Одрин Атанас Димов, представители на бизнеса и други.

В 20:00 часа дворът на Старозагорската Света митрополия ще отвори врати за всички, които искат да споделят празника на митрополит Киприан. Вместо подаръци той желае гостите да подкрепят кампанията „Да помогнем заедно на Комплексен онкологичен център – Стара Загора”. Основната цел на инициативата, която стартира на 20 юли /Илинден/, е закупуването на апарат „DAKO AS Link 48″, който да послужи за по-бърза и по-добра диагностика при лечението на онкоболните. Стойността му е 99 000,00 лв. без ДДС. „Гордея се, че всички общини от шестте духовни околии на Старозагорска епархия се включиха в кампанията. Идеята прегърнаха и редица неправителствени организации и клубове. Нека да отворим сърцата си, да обединим усилията и съпричастността си за една голяма кауза и заедно да допринесем за възможно най-бързото закупуване на тази жизненоважна апаратура. Ще се радвам да се видим и предварително Ви поднасям своята сърдечна благодарност!”, пише в поканата си митрополит Киприан. За доброто настроение на всички присъстващи ще се погрижи съставът на Държавна опера – Стара Загора.

Всеки, който желае да подкрепи инициативата може да го направи на следната банкова сметка:

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА – КЛОН СТАРА ЗАГОРА

бул. „Цар Симеон Велики” 104

IBAN: BG40 FINV 9150 5316 3415 53

банков код: FINVBGSF

основание: Дарение КОЦ Стара Загора

получател: Обществен дарителски фонд – Стара Загора