Районен съд – Стара Загора осъди непълнолетно момче и негов помагач, извършили измама чрез използване на профил в социалните мрежи

Районен съд – Стара Загора одобри споразумение за прекратяване на наказателно производство спрямо 15-годишния Н. А. и 46-годишния В. Н., и двамата от гр.Ветово, област Русе. Споразумението е постигнато между обвиняемите, защитниците им и Районна прокуратура – Стара Загора, след което внесено в съда.

Непълнолетният Н. А., неосъждан, ще търпи наказание  „пробация“ с първите две пробационни мерки, а именно „задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от една година и шест месеца с периодичност два пъти седмично, както и „задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от една година и шест месеца.

Наказание от осем месеца „лишаване от свобода“, което да изтърпи при първоначален „общ“ режим, получи В. Н., криминално проявен. От наказанието му следва да се приспадне времето, през което е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Пред съда двамата обвиняеми признаха вината си за това, че на 03.03. 2023 г. в гр. Стара Загора, като извършител – непълнолетният Н.А. и помагач – В.Н., с  цел да набавят за себе си имотна облага е възбудено и поддържано заблуждение у пострадалото лице относно обстоятелство, че ще му продадат каравана и с това му е причинена имотна вреда.

Н.А. използвал профил в социалните мрежи, в който се представял за жена и предлагал за продажба различни стоки, включително и каравана с продажна цена от 2500 лв. В обявата имало и посочен телефон. Пострадалият мъж се свързал с Н.А. по телефона и му било обяснено, че трябва да преведе капаро в размер на 700 лв. Той превел сумата, която била изтеглена от В.Н.

Двамата обвиняеми са установени като съпричастни към извършени поредица от измами по същата схема в цялата страна.

Одобреното от Районен съд – Стара Загора споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.