ЕЦТП настоява за оставката за директора на ОДМВР в Стара Загора

Европейският център за транспортни политики настоява за оставката на старши комисар Николай Колев, директор на ОДМВР – Стара Загора. Повод са според центъра неадекватните му изявления след тежката катастрофа в града.

Екип на Европейския център по транспортни политики посети Стара Загора в събота в ранния следобед по покана на местни жители, притеснени от продължаващите гонки и дрифтене по улиците на града и от липсата на действия срещу това от страна на властите, въпреки подаваните сигнали. Желанието им: да получат официална информация от институциите, преди да направят  оглед на мястото на инцидента, за да не разчитат само на евентуални спекулации. ,,Натъкнахме се обаче на явно нежелание за съдействие, като лично Николай Колев ни излъга за мястото на катастрофата. Екипът ни го откри и засне малкото останали (оставени) следи от инцидента” – се казва в разпространена позиция на центъра.

Заради действията и изявленията (и липсата на такива) на официални лица възникват куп въпроси, пораждащи неумение и даващи хляб за всевъзможни спикулации:
– Защо старши комисар Николай Колев твърдеше часове наред след инцидента, че незнае за случая и не може да даде информация?
– Защо над 24 часа нямаше информация поне за инициалите на извършителя?
– Защо извършителят не е бил задържан веднага след катастрофата?
– Кога точно е задържан извършителят и кога изтичат 72-та часа арест с прокурорско разпореждане?
– Кога са иззети (ако са иззети) записите от камерите на магазин “Кауфланд”, където се твърди, че извършителят е бил с колата си, преди да започне да дрифтира в кръговото движение?
– Кои са 10-мата свидетели, за които властите обявиха, че са разпитани вечерта на мястото на катастрофата?
– Кой е разпитвал тези свидетели?
– Защо сред тези 10 свидетели не е майката на Дияна, най-тежко пострадалото момиче, на което бе ампутиран единият крак? Жената е била на мястото на катастрофата, но до днес (04 октомври) изобщо не е била търсена от МВР. В същото време в неделя МВР обяви, че търси свидетели от нощта на инцидента.
– Защо Николай Колев обяви (вкл. пред журналисти), че извършителят е имал едно нарушение, откакто е взел книжка през месец май? А наблюдаващият досъдебното производство прокурор Андреан Сутров каза (на пресконференция), че нарушенията са две.
– Защо досега не са взети мерки срещу опасното шофиране, включително дрифтиране, след като са подавани десетки сигнали за подобно поведение?
– Има ли камери на кръговото кръстовище, на което водачът е дрифтирал и след това губейки контрол над тунингования си автомобил е блъснал момичетата на тротоара в една от близките улици?
– Каква е причината чак в неделя следобяд прокурор Дичо Атанасов да обяви, че едва в събота вечерта прокуратурата е разбрала, че имало второ лице със средна телесна повреда, пострадало в катастрофата? Некомпетентност или умишлено изявление, целящо да заблуди обществеността? Означава ли това, че не е имало оторизирани лица от правораздавателните органи на мястото на катастрофата? Означава ли това, че всъщност огледът на мястото и първоначалното събиране на информация от свидетели, докато е оказвана медицинска помощ на трите момичета, не е извършен адекватно?
– По какъв начин е извършен огледът и на каква база ще бъде формулирана авто-техническата експертиза, която да покаже каква е била динамиката на инцидента?
– Има ли извършителят влиятелни роднини, които биха могли да оказват натиск върху нечии решения?- задават въпросите си експертите на организацията.