Намалял е купения вот в област Стара Загора

Намалял е купеният вот на последните парламентарни избори в област Стара Загора. Това сочи анализ на Антикорупционния фонд. През юли 2021 г. Столична община и община Стара Загора бяха лидери по дял на потенциалния купен и контролиран вот от общия вот в рискови секции в страната въпреки ниския относителен дял на броя секции в риск. 

Основните изводи от анализа са, че тенденцията рисковите секции да регистрират по-отчетлив спад на избирателната активност от останалите секции, отчетена на парламентарните избори през юли 2021г., се запазва. На места тази тенденция е по-осезаема, но има региони и общини, които показват отклонения от общата картина.

  • Най-голям спад на избирателната активност в рисковите секции се наблюдава в МИР Стара Загора, МИР Варна, МИР Бургас и МИР Сливен.
  • Процентът на общините, в които делът на потенциално купения или контролиран вот от общия вот в общината е под 1%, се е увеличил значително.
  • Движението за права и свободи запазва лидерското място по дял на гласове, получени в рискови секции със сравнително малка загуба в рисковите секции, спрямо юли. На второ място по този показател остава ПП ГЕРБ, но при тях са отчетени съществени загуби в рисковите секции. На следващи позиции по показателя дял от вота в риск са от БСП, ПП „Продължаваме промяната” и Демократична България.
  • Най-сериозен дял от гласовете за партиите са в риск при ДПС, Национално обединение на десницата, БСП са на челните места по отношение на дял от гласовете за партията, подадени в рискови секции. С по-нисък процент по този показател са ГЕРБ, ИТН и ПП „Продължаваме промяната”.