Кметските избори в Стара Загора – с много емоции на местно ниво и предизвестена развръзка на първи тур

Стара Загора е един от градовете в България, в които местните избори изглеждат относително ясни и предвидими като резултат през последните 12 години. Причината е дългогодишният кмет на града, който в продължение на няколко мандата запазва много високи нива на одобрение сред местните избиратели, ефективната администрация и работещият общински съвет. „Барометър България“ от години следи политическите нагласи сред избирателите в общината, като запазвайки традициите си и при старта на тази кампания, един месец преди кметските избори, в периода 28.09.2023г – 02.10.2023 г. проведе стандартизирано телефонно проучване на електоралните нагласи на 704 пълнолетни граждани от община Стара Загора.
Периодът на проучването съвпадна с протестите, свързани с приетите от правителството териториални планове, които ще окажат огромно влияние върху живота на местното население и икономиката на общината. Макар въпросът с териториалните планове за справедлив преход да е въпрос на държавна политика и да е значим за цялата страна, има потенциал да доминира кампанията на местно ниво.

В старта на предизборната надпревара 38% от анкетираните заявяват твърдото си решение да гласуват на предстоящите кметски избори и избори за общински съвет, ок. 14% са колебаещите се, което означава, че евентуалната избирателна активност в общината едва ли ще надхвърли 40%. Категорично няма да гласуват 48%. Предвид тенденциите в избирателната активност, очертани през последните години, както и нивата на активността в други общини в България подобен резултат няма да бъде изненадващ.

На заявилите категорично, че ще гласуват, беше зададен въпросът „Кой кандидат за кмет на община Стара Загора смятате да подкрепите?“. 55.6% от анкетираните заявяват, че отново ще дадат вота си за настоящия кмет Живко Тодоров, което означава, че кметската надпревара в града за пореден път ще бъде решена още на първи тур. Живко Тодоров е издигнат отново от ГЕРБ, като е подкрепен и от местното движение „Нашият град“ и няколко други формации, които нямат свой кандидат за кметския пост, но със сигурност ще спечелят места в общинския съвет. Процентът заявили, че ще гласуват за Тодоров в проучването го правят почти сигурен победител, но са относително по-малко от процента гласували за него на последните кметски избори. Възможно е до изборния ден подкрепата за него да нарасне отново, като се има предвид че Живко Тодоров категорично заяви позицията си в защита на протестиращите енергетици и миньори, и най-вече интереса на местните граждани.

На значителен интервал след него е кандидатът на „Възраждане“ Искра Михайлова със 17% подкрепа. Искра Михайлова беше кандидат за кмет и на предишните общински избори, след това беше общински съветник до 2021 г., когато бе избрана за депутат. Тя отбелязва повишаване на подкрепата спрямо предходния й резултат, релевантен на повишените резултати на партията, която я издига. Интервалът между нея и Живко Тодоров, обаче, е толкова голям, че е почти невероятно да се стигне до балотаж.
Трета по подкрепа се нарежда настоящият председател на общинския съвет Мария Динева с 12.2%.
Димитър Чорбаджиев за момента изостава, като 6.7% от анкетираните го припознават за свой кмет. Буквално до последния момент не беше сигурно дали ПП и ДБ ще се явят в коалиция с общ кандидат за градоначалник. Това подсказва за колебание в местните структури и трудно изграждане на обща визия за управлението на града. Не помага и фактът, че местните граждани припознават ППДБ като основен виновник за предстоящото закриване на въглищните централи, които са с огромно значение за поминъка на целия район. Значение има и че Стара Загора и околността са сред най-големите зърнопроизводители, които търпят загуби от разрешения внос от Украйна. Може да се очаква, че Димитър Чорбаджиев ще обере негативите на местното недоволство от управлението на формациите, които са го издигнали.
На предишните избори Иван Върляков беше втори след Живко Тодоров, но далеч от възможност за втори тур. Четири години по-късно резултатът му е значително по-скромен, като 5.2% заявяват, че ще гласуват за него.
Последен в класацията е Тихомир Тенев с 3.3% подкрепа за момента.

Характеристики
Период на провеждане на изследването: 28.09-02.10.2023 г.
Методология: Количествено проучване
Представителност: населението на община Стара Загора с избирателни права
Обем на извадката: 704 души на възраст над 18 г.
Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол
Метод: Телефонно интервю
Финансиране: Собствено
Демографски профил на анкетиранит

Възраст

18-30 г.
19,6%

31-40 г.
20%

41-50 г.
20,6%

51-60 г.
19,8%

над 60 г.
20%

Пол

мъж
49,1%

жена
50,9%