Здравните власти: Няма нужда да купувате йод от аптеките

В момента в България няма основание за притеснение от радиация и няма никаква причина да се пие калиев йодид. Това каза доц. Жана Джунова, директор на Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ). За да е ефективен, калиевият йодид, който е на таблетки, се пие 24 часа преди появата на радиация и до два часа след появата й, обясни тя. Доц. Джунова подчерта, че само една таблетка калиев йодид е достатъчна.

През 2017 г. Световната здравна организация публикува много подробно ръководство, в което е отбелязано кога и как се пие калиев йодид. Той има някаква, макар и доста по-ниска ефективност, до 8 часа след появата на радиоактивен облак.

Министерството на здравеопазването е разпоредило ежедневните замервания – вземане на проби от въздуха и атмосферни отлагания. По принцип нормалният контрол, извършван чрез замервания, се прави веднъж на три месеца.

В държавата ни има достатъчно добра организация и населението ще бъде предупредено навреме кога и дали трябва да пие таблетки йод. Таблетката, изпита преди появата на радиоактивен облак, не само че не помага, а вреди, предупреди доц. Джунова.

Таблетките калиев йодид, които са в подходяща дозировка, не се продават в аптеките. Тези таблетки се купуват от държавата, съхраняват се в складове и има планове за разпределянето им.

Точната дозировка, която имат таблетките калиев йодид, не може да се постигне с накапване на йод върху бучка захар, както се опитват да правят хората от страх след аварията в Чернобил.

България е възприела, че таблетките калиев йодид имат трайност пет години. Има държави, които са решили, че тази трайност е 10 години. Количеството им е изчислено за населението до 40-годишна възраст, защото рискът за хората над 40 години и възможността да развият някакъв тумор на щитовидната жлеза вследствие на радиация, на практика е по-нисък отколкото вредата, която може да нанесе даването на таблетките.

Препоръките на СЗО са за една таблетка, освен в много тежки случаи, в които може да се наложи прием на втора. В страната ни има достатъчно таблетки калиев йодид, тъй като ние поддържаме резерв заради АЕЦ „Козлодуй”, където се планира осигуряването им в 30-километрова зона. Поддържа се и допълнителен резерв, ако се наложи да се предоставят таблетки на хората, живеещи в другата част на страната.

В момента в страната ни няма дори следа от радиация.