Преписват „История Славянобългарска” в Чирпан

От днес в Чирпан и населените места от общината започват да преписват „История Славянобългарска” в Чирпан, Първи са в чирпанското село Средно градище. Домакин ще бъде читалище „Отец Паисий- 1903″ в селото.

По една страница днес преписаха първи кметът на Чирпан Ивайло Крачолов и председателят на читалището Весела Тонева. В Община Чирпан преписът на „История Славянобългарска”, която съдържа 158 страници, ще бъде направен на пет места. Това са училището в село Зетьово, читалището в село Малко Тръново, които носят името на прочутия ни будител и духовник, администрацията на Община Чирпан и двете градски читалища – „Пейо Яворов” и „ Димитър Данаилов”.
Крайният срок е 11 май, когато Българската православна църква отбелязва Деня на Светите братя Кирил и Методий. Петте части ще бъдат събрани и сканирани, се предвижда по проекта.

Патриотичната акция в Старозагорска област се организира от инициативен комитет с председател Димо Узунов, българин, който от години води поклоннически групи и мисии в българската обител „Свети Георги Зографски” в Атон.

Инициативата е по повод 300 години от рождението на свети Пайсий Хилендарски, 60 години от канонизирането му и 260 години от рождението му. Краят й е насрочен за 16 юни в Регионалната библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора, където ще бъде отличен и най-добрият препис.