“Пулмикорт” отново липсва в аптеките

Лекарството “Пулмикорт” – кортикостероид, който се ползва предимно за инхалаторно лечение на деца с астма и други белодробни заболявания, липсва в аптеките в Стара Загора. За това се оплакаха родители. Те са принудени да го купуват от Турция.

Лекарството, което на теория е безплатно за пациентите, на практика липсва и това създава огромни проблеми за лечението, споделят пулмолози. “Пулмикорт” не може да се намери от около месец. Огромен проблем е също липсата на “Вентолин” (бронходилататор) – друго лекарство, ползвано при дихателна обструкция.

Няма как терапията с “Пулмикорт” да бъде заменена за лечение в домашни условия. В болниците е по-различно, защото там често се ползват и инжекционни форми. Лекарството има заместители, но те причиняват странични ефекти.

Родители го купуват от Одрин, където и цената му е значително по-ниска. Освен от Одрин българи си купуват липсващи у нас лекарства и онлайн от гръцка аптека. Фармацевти твърдят, че медикаментът може да се намери също в Испания.

Лекарството “Пулмикорт” се зарежда приоритетно в болници, а в аптеките се доставя на двуседмична база, но не навсякъде. Приоритетно се зарежда в някои по-големи вериги аптеки.

От здравното министерство обясниха, че сироп Вентолин липсва на българския пазар, а от останалите продукти има налични количества по складовете на едро.