Към 2030 година в Териториалния план да бъде гарантиран минимум 2000 МВт мощност

Работещите в комплекса “Марица изток” приеха декларация с шест искания, които да бъдат включени в Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора.

Сред исканията е Осигуряване на дерогация за частично или пълно плащане на емисиите за ТЕЦ Марица изток 2, като критична инфраструктура за страната, както и таксите, които Енергийния системен оператор плаща на ТЕЦ Марица изток 2 за изравняване на честотата, да бъдат рязко завишени.

До 2030 година да се гарантира и осигури работа на комплекса Марица изток.
Към 2030 година в Териториалния план да бъде гарантиран минимум 2000 МВт мощност.
Правителството незабавно да изпълни решението на НС от 12.01.2023г. за предоговаряне на плана за отпадане изискването за намаляване с 40% на емисиите от парниковите газове до 2026 година в енергетиката в сравнение с 2019 година.

Прозрачна процедура по инвестиционни намерения и включване в Териториалния план готовите и пропуснати в индикативния списък на централите от комплекса и такива, ползващи въглища като гориво.

Незабавно развитие на Бизнес зони на територията на Комплекс “Марица изток”, както и Бизнес зони в гр. Стара Загора – “Загора” и “Летище”, с цел осигуряване/разкриване на нови работни места, са сред другите искания на енергетиците.

Снимка:БНТ Новини