Нови възможности за желаещите да станат част от Въоръжените сили

Няколко конкурса за попълване на вакантни войнишки длъжности са обявени традиционно в началото на годината. В тях могат да кандидатстват желаещите да станат част от една от националните институции, които се ползват с най-висок авторитет и доверие в обществото – Въоръжените сили на Република България. Обявени са конкурси на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Съвместното командване на силите и Националната гвардейска част. За завършили медицина Военномедицинска академия също обяви 30 вакантни длъжности.

Всички конкурси са за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната и в чужбина. Заявленията на кандидатите и необходимите документи се подават чрез структурите на Централното военно окръжие (ЦВО) по местоживеене.
Повечето от конкурсите за вакантни войнишки длъжности включват тест за проверка на общата култура, физически тест и събеседване. За някои от длъжностите има и специфични изисквания.

Кандидатите, спечелили конкурсите, се приемат на военна служба, ако към датата на сключване на договора за военна служба не са навършили 40 години.