Зам.-министър: Цена от 5-6 лв. за бутилка олио е необоснована

Цена от 5-6 лв. за бутилка олио е необоснована. Производствената цена в момента би следвало да е около 2 лв. Цени от 5-6 лв. означават печалба от 3-4 лв. на бутилка за търговците. Това заяви заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев.

Направена е  пълна проверка на цените. За последните 3 дни Комисията за защита на потребителите е направила над 320 инспекции. “Вижда се, че масово цените са нереално високи, но се преследват и нелоялните търговски практики”, каза заместник министърът на икономиката. Той  даде за пример случаи, при които търговски вериги са публикували акции за стоки в брошури, които се е оказало, че или не са били налични в магазините, или са били налични в недостатъчно количество. „Затова сме сезирали и Комисията за защита на конкуренцията”, посочи Данчев.

Той е категоричен, че няма нужда от притеснения и презапасяване.

„Количеството слънчогледово семе, което е налично в България, е достатъчно. В момента то е около 1,5 млн.тона, като това е достатъчно да задоволи нуждите за производство на олио за следващите 4 години и половина”, отбеляза заместник-министърът на икономиката и индустрията.

„Недостиг на продукция няма. Щом големи търговски вериги си позволяват промоции, това означава, че има достатъчно количество, за да се задоволят нуждите на хората”, коментира той.  Димитър Данчев отбеляза още, че значителното нарастване на цените на основни стоки през последните месеци се дължи основно на високите цени на електроенергията и на вносните горива.