Чудомирови герои и „Старци в Турия” ще се срещнат в Павел баня

Следващата седмица Община Павел баня ще бъде домакин на Националния фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия”, който се провежда в рамките на традиционните Чудомирови празници. В него участие ще вземат 25 кукерски състави от различни краища на страната като: Бургаско, Пернишко, Шуменско, Варненско, Силистренско, Широка Лъка, Стралджа и 10-те състава от община Павел баня, които на 26.03. (събота) в 10:00 ч. ще се съберат на площада в с. Турия, където кметът на Павел баня Иса Бесоолу ще открие самия национален фестивал. Награждаването на участниците ще бъде в 14:00 ч. и ще продължи с народно веселие.

Сред акцентите в тазгодишната програма е срещата на наследниците на Чудомир, която ще се състои на 25.03. (петък) от 13:00 ч. в зала „Младост” на НЧ „Напред-1903″ – гр. Павел баня. Същият ден от 18:00 ч. на площада в с. Турия самодейците от местното НЧ „Чудомир-1905″ ще представят спектакъла „Заговяване”, чрез който ще запознаят гостите на Чудомировите празници с вечерната обредност, характерна за кукерските игри в региона. Ще се прескачат огньове, ще се въртят „олалии”.

Жителите на селото ще приготвят традиционни за региона ястия, които ще изложат пред гостите на празника.

Първите четири дни от следващата седмица Община Павел баня е посветила изцяло на Димитър Чорбаджийски – Чудомир. 

В понеделник (21.03.) от 13:00 ч. в зала „Младост” в гр. Павел баня кметът Иса Бесоолу ще връчи наградите на победителите в конкурса „Смехът е здраве” за хумористична рисунка /карикатура с участието на ученици  от общинските училища и децата от подготвителните групи в Община Павел баня и друго населени места в страната. 

Във вторник (22.03.) в читалището в с. Турия ще се състои дискусията „Хуморът и оптимизмът в българската литература”. Участие ще вземат: проф. Крум Георгиев – фолклорист, редакторите на в-к „Литературен глас” Красимира Божанова и Йордан Атанасов, сатирикът Стойко Топалов и поетът от Стара Загора Ботьо Буков.

На 23.03. (сряда) в зала „Младост” на НЧ „Напред-1903″ – гр. Павел баня, ще се проведе конкурсът за изпълнение или драматизация на Чудомиров разказ „Аз чета Чудомир”, в който участие ще вземат учениците от 5 до 12 клас от общинските училища в община Павел баня. Специално сформирано за целта жури ще отличи най-добрите участници.

На 24.03. (четвъртък) на площада в село Турия ще се проведе карнавалното дефилето „Чудомирови герои”, което ще включва пресъздаване на най-атрактивните образи от Чудомировите разкази. Участие в него ще вземат ученици от средни училища и професионални гимназии от общините: Сопот, Брезово, Мъглиж, Карлово, Казанлък и Павел баня.

Всички жители и гости на Община Павел баня са добре дошли на събитията в дните на Чудомировите празници.