На 89 294 971лв. възлиза проектът за бюджет за 2022г. на Община Казанлък

С 13 367 610 лева повече е проекто-бюджетът на Община Казанлък за тази година, в сравнение с 2021 г. Увеличението се дължи на повишението при държавните дейности, което е със 7 389 559 лева повече. Проектът за Бюджет 2022 г. бе представен на обществено обсъждане тази вечер в Ритуалната зала на Общината. Кметът Галина Стоянова определи бюджетната рамка като „бюджет на инфлацията“: „Реално бюджет за 2022 г.можем да очакваме от май месец, което означава, че едва ли тази година можем да я наречем пълноценна! Фактически за първата половина на годината сме в нулев период, в който нямаме бюджет и освен издръжката на институциите, за които Общината отговаря, не сме извършвали никакви инвестиции.“, посочи Кметът на Казанлък. Сред другите трудности тя посочи динамичните условия на различни кризи, в които е правен проекто-бюджетът.

Като добри новини Галина Стоянова отличи продължаването на всички социални политики, инициирани от нея, а именно: еднократна финансова помощ за младите семейства с новородено дете, фонд „Инвитро“ за двойки с репродуктивни проблеми, подпомагане на тежко болни за скъпо струващи операции, стипендии за млади специалисти, медицински сестри и акушерки към МБАЛ Д-р Христо Стамболски, която предлага да бъде увеличена, здравната профилактика в детските градини, осигуряване на повишението на минималната работна заплата.

С бюджетни средства ще бъдат осигурени и грижите за децата. Според решението на българското правителство, таксата за детските градини отпада от 01.04.2022 г., но държавните средства няма как да покрият нито един от разходите за издръжка на детските ясли и градини, дори и за храната от Детска млечна кухня. „Реално за нас това означава близо половин милион липса на средства от местния бюджет.“, отбеляза Кметът на Казанлък. „Държавата е предвидила за издръжката на детските градини Общината да получи от април до декември за всичките 2 236 деца 1 090 000 лв. Прогнозният разчет за този период на детските градини обаче е 787 000 лв., без храната от Детска млечна кухня, т.е. недостатъкът е от 302 000 лв. За издръжката на детските ясли за 310 деца за същия период Общината ще получи 260 000 лв. Недостигът за издръжката и храненето на децата е 111 000 лв. Всички недостатъчни разходи за казанлъшките деца, близо половин милион лева, ще бъдат дотирани от общинския бюджет.“, заяви Галина Стоянова.

Заложени са три пъти повече средства за издръжката за горива и енергия, предвид тройното им поскъпване, но въпреки скока на цените за ток и горива местни данъци и такси няма да бъдат увеличавани. Само разходите за улично осветление от 600 000 лв. вече струват 1 600 000 лв.

С Решение №50 от 03.02.2022 г. Министерски съвет увеличава заплатите само на кметовете на населени места с 3 на сто. Въпреки това, в проекта за бюджет на Общината е предвидено десет процентно увеличение на заплатите на служителите в общинската администрация и второстепенните разпоредители и запазване на работните места. На среща по-рано със синдикалните лидери в Казанлък Галина Стоянова увери, че административно позициите са оптимизирани и ще запази работните места.

Сред големите проекти, чието изпълнение ще продължи и през тази година са „Интегриран градски транспорт, Етап 2“ по Оперативна програма „Региони в растеж“, изграждането на социални жилища в Казанлък, също по ОПРР, трети етап на Детската академия за таланти в село Розово със средства по Проект „Красива България“ и туристическият атракцион „Светът на траките“, също със средства по ОПРР. Заложено е изграждането на пристройка за физкултурен салон на ППМГ „Никола Обрешков“. Планирани са дейности по облагородяване на между блокови пространства и изграждане на продължение на пешеходната зона по ул.“ Генерал Скобелев“ в града.

Капиталови разходи са предвидени за изграждане на детски площадки и съоръжения, внедряване на мерки за енергийна ефективност в казанлъшки детски градини. Заложено е и проектиране и изграждане на столова на база „Паниците“ в посока обновяване на сградата и помещенията в нея, за да бъде отново годна да посреща деца.

За асфалтиране на улици в града и населените места в проекта за бюджет са заложене и повече от 2 109 000 лв., за цялостен ремонт на бордюри и тротоари – други 402 420 лв. 250 000 лв. са предвидени за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа.

Екипът на Кмета Галина Стоянова бе единодушен: „Практически, заради късното приемане на държавния бюджет, първата половина от годината е загубена, тепърва ще се провеждат процедури по ЗОП, което ще скъси драстично времето за строителство тази година и много от обектите в инвестиционната програма са застрашени от невъзможност за изпълнение.“. Предвид предстоящата актуализация на държавния бюджет през юни, те бяха категорични, че това ще бъде най-променяният общински бюджет.