Националният фестивал на маскарадните игри “Старци в Турия” се проведе в Турия

Националният фестивал на маскарадните игри “Старци в Турия” завърши, след като през вчерашния ден близо 25 кукерски състава от Павел баня и страната участваха в дефилето със състезателен характер. Специалната награда на кмета Иса Бесоолу получиха кукерите от “Старчевата” от град Разлог. Освен с парична сума, те си заминаха от с. Турия с плакет и грамота за престижно представяне на фестивала. Специалната награда на турийското читалище “Чудомир” получиха кукерите от гр. Широка лъка. Наградата на името на Иван Загоров отиде при кукерската група от град Стралджа. Призът им бе връчен лично от сина му – Стефан Загоров.
Всички останали участници бяха удостоени с плакети и грамоти за оригинално представяне, опазване и съхраняване на традициите, които им бяха връчени от кмета на село Турия Ганчо Петков, който, след официалното откриване на фестивала сутринта, облече кукерския си костюм.
Специално за празника поздрав отправи и кметът на Павел баня Иса Бесоолу, който бе категоричен, че “традициите не са просто предаване от поколение на поколение на обичаи или ритуали, а пренасяне на миналото в настоящето и отвеждането му в бъдеще. Ще продължа да работя в тази посока!” Тази година, въпреки последвалата заради ковид обстановката икономическа криза, Бесоолу удвои средствата за кукерските състави в общината. Така всяка група получи допълнително по 1000 лв. към бюджета си.
Фестивалът на маскарадните игри “Старци в Турия” продължи с музикалните изпълнения на оркестър Павел баня. Специално за празника в Турия дойде да поздрави участниците и местните жители заместник-председателят на ДПС Халил Летифов.