Меморандум за сътрудничество и осъществяване на съвместна дейност за опазване и социализиране на Дом-паметника на връх Бузлуджа

Областният управител проф. Наско Василев, кметът на Казанлък Галина Стоянова и арх. Дора Иванова, управител на фондация „Проект Бузлуджа“,  подписаха вчера Меморандум за сътрудничество и осъществяване на съвместна дейност за опазване и социализиране на Дом-паметника на връх Бузлуджа. Документът е за срок от една година. На подписването присъстваха двамата зам. областни управители арх. Банко Банов и Любомир Желев.

На 13 септември 2021 г. монументът получи статут на недвижима културна ценност. Благодарение на активната работа на Фондацията, която изработи План за опазване и управление на монумента Бузлуджа, през изминалите две години стенните мозайки в сградата бяха успешно стабилизирани чрез провеждане на спешни мерки. В тези дейности се включиха експерти, доброволци и дарители, а партньори станаха четири университета, неправителствени и културни организации от страната и чужбина.

Следващата цел е обезопасяването на сградата и предоставянето на временен посетителски достъп. В тази връзка е необходимо почистването на покрива от опасни елементи и отломки, стабилизирането на куполната мозайка и поставянето на  пътеки, по които да минават посетители.

За да се осигури финансиране на тези дейности, страните, подписали меморандума, предвиждат няколко стъпки. Те включват кандидатстване по национални и международни грантови програми, както и провеждането на дарителски кампании, в които хората и бизнесът да се включат.

При подписването на меморандума стана ясно също, че на 19, 20 и 21 август тази година на поляната при хижа Бузлуджа отново ще се проведе благотворителен фестивал с богата културна и музикална програма. Средствата, събрани на събитието, също ще бъдат използвани за продължаване на дейностите по опазване и социализиране на монумента.