Махат ролята на личните лекари

Важна реформа в здравеопазването. Правителството планира да премахне ролята на личния лекар, а при здравен проблем да търсим помощ от специалисти по обща медицина. Предложението е част от заложените промени в здравния сектор.

Мотивът е, че до края на годината трябва да заработи електронното досие. Достъп до него ще имат всички специалисти и това би могло да изключи нуждата един пациент да се обслужва само от един лекар, който познава здравословното му състояние. В неработно време пациентите биха се обслужвали в спешните звена.

До този момент личният Ви лекар е такъв, защото при него има дебела хартиена папка с вашата история. В момента, в който тя стане виртуална, всеки един общопрактикуващ лекар може да стане ваш лекар.

Начертаната цел е регулиране на времето за труд и почивка на общопрактикуващите лекари.

Ако пациентът се намира в различен от града си по местожителство, чрез здравното си досие той ще може да потърси свободен общопкрактикуващ лекар, който да може да го прегледа най-бързо. В извънработно време пациентите ще се насочват към неотложни и спешни кабинети първоначално в ДКЦ-тата, а при нужда към спешна помощ.

С промяната доходите на общопрактикуващите лекари ще зависят от броя прегледани хора, а не на записани пациенти. Нито едно джипи няма да има нужда да се прегистрира или да променя мястото на практиката си.

Общопрактикуващите лекари ще продължат да издават направления.